Ondernemer Rik Klinkhamer transformeert leegstaande kantoorpanden tot hippe huurwoningen voor jonge professionals. Dat gaat hard: 400 appartementen met een “lol en wow-factor” zijn al verhuurd, nog eens 500 zijn in ontwikkeling. “Wij zien huurders als klant, niet als mensen die zeuren om een lekkende kraan.”    

Noem hem alsjeblieft geen huisjesmelker. Want zo wil Rik Klinkhamer (39) niet bekend staan – niet in de vastgoedmarkt en niet bij zijn huurders. De mede-oprichter van Cityside Apartments komt dan ook niet uit het vastgoed, wat opnieuw bewijst dat juist buitenstaanders vaak innovators zijn.

Zo noemt Klinkhamer zijn huurders geen huurders, maar “klanten”. En dat is een wezenlijk verschil met de manier hoe veel traditionele partijen als corporaties tegen hun achterban aankijken, zegt de ondernemer. “Die zien huurders als mensen die zeuren om een lekkende kraan.”

Klinkhamer wil juist graag feedback van zijn klanten. “In ieder pand vragen we om een vertegenwoordiging richting ons. En ieder pand heeft een besloten Facebook-pagina. Zo worden we scherp gehouden en houden we de kwaliteit goed. Nu bouwen we een app voor huurders waarmee we verzoeken nog sneller kunnen afhandelen.”

400 appartementen heeft Klinkhamer sinds 2014 opgeleverd in Hoofddorp, Arnhem en Apeldoorn. En in Deventer, Nieuwegein, Zoetermeer en Amersfoort zijn er nog eens ruim 500 woningen in ontwikkeling.

Centraal in zijn formule is het opkopen van lege kantoorpanden op a-locaties in middelgrote steden, in het centrum of aan de rand daarvan, waar jonge professionals graag wonen.

De panden transformeert de eigenwijze dertiger tot hippe appartementen. Dus niet van die bleke ruimtes zonder vloerbedekking, een treurig Bruynzeel-keukentje en muren die je zelf moet sauzen. Cityside doet het anders: “Mensen moeten een fijne eerste woonervaring hebben en niet eerst een week moeten klussen met hun ouders. Tot en met de gordijnen is het af. Je hoeft alleen bed, kast en tafel mee te nemen.”

Cityside Apartments Cityside Apartments gym

Naast de strakke afwerking biedt Cityside ook voorzieningen die zijn jonge huurders weten te waarderen. “Nadeel van een kantoor is dat er geen balkon is. Maar kantoren hebben wel allemaal platte daken, dus toen dachten we: waarom zetten we niet overal lounge banken neer en maken we een groot dakterras? En als er ruimte over is, bouwen we een gym, gratis voor huurders. Die ‘lol en wow-factor’ is belangrijk.”

“Uit onderzoek in Apeldoorn zou blijken dat hier helemaal geen markt voor is”, vertelt Klinkhamer. “Maar wij hoorden om ons heen andere geluiden.” Die gok werd beloond. Zijn doelgroep staat letterlijk in de wachtrij. “Een paar berichten op Facebook en we hadden ons eerste pand vol.” Daarom heeft Cityside de komende jaren maar één doel: “heel snel gas geven”.

Financiering, vergunningen of huurders: al deze dingen zijn volgens de ondernemer geen beletsel om rap uit te breiden. Het enige dat Klinkhamer naar eigen zeggen nog remt zijn panden op mooie locaties.

Als een verkoper zich meldt, kan het snel gaan. Want dankzij de ervaring opgedaan met vijftien panden staat Klinkhamers tempo in een hoge versnelling. “Als we de tekeningen zien, kunnen we binnen een uur zeggen of het pand geschikt is en een mooie deal doen.”

Een leeg kantoorpand of woningen met bruisende twintigers – de keus lijkt niet al te moeilijk.