Kun je slapend rijk worden door de bitcoin-markt uit te buiten? Eline Ronner probeert het uit. Deel twee van een serie.

Over media-aandacht heeft de virtuele munt bitcoin niet te klagen. Maar de handel in bitcoin staat nog de kinderschoenen en werkt nog bepaald niet efficiënt. De koers kan op de ene ‘beurs’ tientallen euro’s hoger of lager zijn dan op een ander handelsplatform.

Dit riep bij de redactie de vraag op: kun je de inefficiëntie in de bitcoinmarkt uitbuiten?

In de eerste aflevering van het Dagboek van een bitcoin-belegger ontdekten we dat het handelen in bitcoin erg traag gaat. Hierdoor lukte het niet om succesvol ‘arbitrage’ te plegen. Dat wil zeggen: profiteren van verschillen tussen de koers van de bitcoin op alternatieve handelsfora.

Maar via twee nieuwe pogingen, lukte het toch om een paar centen te verdienen aan de handel in de virtuele munt. Meer over het ABC van de bitcoin vind je overigens hier.

Handelen in bitcoins

Op 20 januari proberen we met frisse moed eens buiten kantooruren te handelen in bitcoin. Wellicht dat dit wat sneller gaat.

Op 21 januari koop ik om kwart voor tien ’s avonds van alle 24,70 euro die er op onze Bitcurex rekening staan 0,04009975 BTC tegen een koers van 613,50 euro. Aan transactiekosten ben ik 0,00016104 BTC kwijt. Dat is afgerond naar boven 0,4 procent van transactiewaarde. De transactie wordt binnen een kwartier tegen de geldende marktprijs uitgevoerd.

Op aanraden van een lezer openen we een account bij BTC-E.com, een marktplaats die je zou kunnen vergelijken met MtGox en Bitcurex. Op de kersverse account bij BTC-E zien we dat je daar iets meer euro’s voor je bitcoin krijgt. Hier is de koers ongeveer 617 euro.

Om aangekochte bitcoin vanuit Bitcurex weg te sluizen naar een andere rekening moeten we onze instellingen wijzigen. Dit is binnen een kwartier gepiept en zo kunnen we de bitcoin snel overmaken naar onze digitale Blockchain portemonnee.

Dit gaat razendsnel en binnen tien minuten is de transactie een feit. Vol goede moed geef ik opdracht om alle bitcoin die er in de Blockchain portemonnee zitten over te maken naar BTC-E.

Maar helaas, de vaart is er nu uit. Als we om kwart over elf gaan slapen zijn de bitcoins nog niet verhuisd van de Blockchain portemonnee naar BTC-E.

De volgende dag is de transactie echter wel een feit en beschikken we over een met bitcoin gevulde rekening. De koers is inmiddels opgelopen naar 618 euro. Wat we kwijt waren aan transactiekosten is inmiddels goedgemaakt met de koerswinst die we hebben geboekt.

Toch lopen we hier met een paar eurocent winst niet bepaald binnen.

Yes! Een tientje winst

Meer winst valt er te behalen wanneer we op 22 januari zien dat je tegen een koers van 616 euro bitcoin kunt kopen via Bitonic.

Op MtGox zijn deze bitcoin meer waard omdat men daar een koers van 688,90 euro hanteert op datzelfde moment. We zijn inmiddels voldoende liquide op MtGox om de transactie uit te voeren voordat de bitcoin vanuit Bitonic naar MtGox zijn overgeschreven.

Binnen een half uur hebben we op onze inleg van 100 euro 11,82 euro verdiend. Zouden we dan toch (bijna) slapend rijk kunnen worden?

Lessen van handel in bitcoin

Op basis van een paar rondjes handelen op bitcoinmarkten vallen een paar voorlopige conclusies te trekken. De markt is vergeleken met de flitshandel in grote valuta als de dollar en de euro onvergelijkbaar veel trager. Dit zorgt ervoor dat het uitbuiten van ogenschijnlijk grote koersverschillen, veel lastiger is dan op het eerste gezicht lijkt.

Belangrijke voorwaarde bij de handel in bitcoin is dat je liquide genoeg moet zijn om de traagheid van het verwerken van de orders op te vangen. Anders gezegd moet je overal voldoende euro's en bitcoin hebben staan.

En wat ook bleek: winst maken is iets anders dan winst verzilveren. Zo was het niet makkelijk om winst die geboekt was op handelsplatform MtGox in contanten om te zetten via overboeking naar een ouderwetse Hollandse betaalrekening.

Het duurt weken (soms wel maanden) voordat in bitcoin verdiende euro's op je conventionele bankrekening worden bijgeschreven. Ook dat kun je een vorm van verlies noemen. Immers, tijd is geld.