• Het moederbedrijf van DAF, het Amerikaanse PACCAR, is in de VS een proef gestart met zelfrijdende vrachtwagens.
  • De trucks, ontwikkeld door PACCAR en het techbedrijf Aurora, gaan pakketten vervoeren voor pakketbezorger FedEx tussen de steden Dallas en Houston.
  • Hoewel de trucks autonoom rijden, is er wel een chauffeur aan boord, die als het nodig is de controle kan overnemen.

De Amerikaanse vrachtwagenbouwer PACCAR, het moederbedrijf van DAF, en pakketbezorger FedEx zijn in de VS een grootschalige proef gestart met zelfrijdende vrachtwagens.

De technologie voor de zelfrijdende voertuigen is door PACCAR ontwikkeld in samenwerking met het Amerikaanse techbedrijf Aurora, dat gespecialiseerd is in autonoom rijden.

De trucks zullen worden ingezet op een route tussen de steden Dallas en Houston – een traject van ongeveer 400 kilometer.

Ze zullen voor FedEx pakketten tussen de steden vervoeren over het reguliere wegennet. Ondanks dat de trucks autonoom rijden is er wel een chauffeur aan boord, die als het nodig is de controle direct kan overnemen.

Volgens een woordvoerder van DAF zijn er nog geen concrete plannen om een dergelijke proef in Europa op te zetten. Dat komt onder andere door andere regels, een niet vergelijkbaar wegennet en omdat de techniek die in Amerikaanse trucks wordt gebruikt niet één op één door DAF kan worden overgenomen.

Paccar richt zich met DAF in Europa onder meer op het verbeteren van de aandrijflijnen. DAF kan evengoed profiteren van de uitkomsten van de kennis die in de veldtest in de VS wordt opgedaan.

Lees ook: Tesla’s nieuwe software-update beoordeelt je of je veilig rijdt – maar gebruikers melden dat onveilig gedrag soms wordt beloond