Het populisme bedreigt de ,,kernwaarden van de democratie” en Forum voor Democratie (FVD) gaat hierin verder dan de PVV. Dat vindt vicepremier en minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

“De nieuwste afsplitsing van het populisme gaat verder waar Wilders ophoudt. De partij van Baudet lijkt geobsedeerd te zijn door één van de weinige taboes waar ik als progressieve liberaal aan hecht: het praten over rassen in het politieke debat”, zei ze vrijdag in Nijmegen in de burgemeester Ien Dales-lezing.

Ze hekelde dat FVD-leider Thierry Baudet deze week geen afstand nam van de uitspraak van een partijgenoot dat Nederlanders met een donkere huidskleur minder intelligent zouden zijn dan andere rassen. “Zo laat hij het dus onweersproken als zijn partijgenoten openlijk discrimineren op basis van ras.”

Baudet doet op zijn beurt aangifte tegen minister Ollongren. Hij meldde dat zaterdag via Twitter. Het gaat om een aangifte wegens smaad en laster, zei de leider van Forum voor Democratie ter toelichting op een korte persconferentie in Amsterdam. Hij wijst alle beschuldigingen van racisme van de hand. Volgens hem maakt Ollongren zich met haar “lasterlijke uitspraken” schuldig aan “demonisering van een volksvertegenwoordiger”.

Theo Hiddema, die optreedt als Baudets advocaat, verwacht dat de zaak “met enige spoed” zal worden afgehandeld. Baudet en Hiddema vormen samen de tweemansfractie van Forum voor Democratie in de Tweede Kamer.

Minister Ollongren reageerde via haar woordvoerder laconiek: "Het staat Thierry Baudet uiteraard vrij om aangifte te doen. Maar logischer zou zijn dat hij het politieke debat aangaat. Daar sta ik voor open."

Amsterdamse kandidaat Forum voor Democratie omstreden

De bewuste uitspraak over het vermeende verband tussen ras en intelligentie is gedaan door Yernaz Ramautarsing die nummer twee staat op de kandidatenlijst van FVD bij de gemeenteraadsverkiezingen in Amsterdam. Het heeft ertoe geleid dat D66, GroenLinks en de PvdA niet meer willen samenwerken met FVD na de verkiezingen. D66-lijsttrekker Renier van Dantzig sluit samenwerking met de nieuwkomer in de hoofdstad uit. Ook GroenLinks en PvdA voelen hier niets voor, zo bevestigen ze een bericht hierover in Het Parool.

Voor D66 is FvD-leider Thierry Baudet deze week een grens over gegaan door geen afstand te nemen van "racistische uitspraken" van een partijgenoot. De nummer twee op de Amsterdamse lijst, Yernaz Ramautarsing, zou meermaals hebben gezegd dat zwarte mensen een lager IQ hebben dan witte mensen. "Er past maar één reactie en dat is daar zo duidelijk mogelijk afstand van nemen", zegt Van Dantzig. "Maar Baudet deed alsof hij van niets wist. Dan ben je wat ons betreft een racistische wolf in schaapskleren. Ik sluit daarom uit dat D66 met FvD hier gaan samenwerken in een coalitie.''

GroenLinks-lijsttrekker Rutger Groot Wassink ziet samenwerking in het stadsbestuur ook niet gebeuren. "Als je naar het programma kijkt dan zijn ze heel erg rechts. Het zou wel heel onwaarschijnlijk zijn.'' Ook Groot Wassink valt over uitspraken van FvD-leden. "Ik heb meerdere keren gevraagd of ze uitlatingen terugnemen. Dat gebeurt niet. Dat maakt dat er geen andere conclusie is dan dat samenwerken onmogelijk is.''

Ook de PvdA kan zich niet voorstellen dat de partij samen met FvD in het college komt. "In een advertentie in de krant noemen ze de PvdA zelfs maffia. Ik kan me geen scenario voorstellen waarin we een coalitie met Forum zullen sluiten.''

Op Twitter laat FvD weten dat de partij zich niet uit het veld laat slaan. "Op 21 maart gaat #FVD de Amsterdamse politiek veranderen!''

In de laatste voorspellingen van Peil.nl lijken de verkiezingen een nek-aan-nek-race te worden.