Cv’s wemelen vaak van de fouten, wat funest is voor je baankansen. Daar kwam recruiter Tina Nicolai al snel achter toen ze in de jaren 90 voor Walt Disney aan de slag ging.

“Ik ontdekte al snel dat mensen geen flauw idee hebben hoe ze zichzelf en hun vaardigheden moeten verkopen”, zegt ze tegen Business Insider. “Toen ontdekte ik ook meteen dat er een gat in de markt was om mensen op alle niveaus iets bij te brengen over hun cv.”

Met dat idee begon ze Résumé Writers’ Ink. “Sinds 2010 heb ik zo’n 50.000 cv’s gelezen. Er zijn een paar fouten die heel vaak terugkomen en behoorlijk irritant zijn.”

Je cv is naast je introductie- of motivatiebrief het eerste dat een potentiële werkgever van je ziet. Sommigen kijken niet eens naar de brief en lezen alleen het cv. Zeker als een bepaalde vacature veel respons op zal leveren, is het dus cruciaal om niet negatief op te vallen.


1. Slordigheid

Nicolai zegt dat ze vaak cv’s tegenkomt met typfouten, onprofessionele lettertypes of gedateerde en irrelevante informatie. “De grootste fout die baanjagers maken: ze zijn slordig. Ze schenken weinig aandacht aan details en zijn lui.”


2. Te lange samenvattingen

Lees ook op Business Insider

Samenvattingen werken op je zenuwen als ze te formeel geschreven zijn en te veel bijvoeglijke naamwoorden bevatten. “Na een tijdje voelt het alsof je een boek aan het lezen bent. Het is beter om een lijst met bulletpoints te maken waarachter je bondig meldt wat je wilt zeggen.”


3. Open deuren in trappen

“Houd op met open deuren in trappen”, zegt Nicolai. Er is bijvoorbeeld geen enkele reden om ‘mobiel’ of ‘thuis’ bij je telefoonnummers te schrijven. Hetzelfde geldt voor je e-mailadres. Daar hoeft al lang geen ‘e-mail’ meer voor.


4. ‘Verantwoordelijk voor’

“Dit is ook zo’n symptoom van luiheid”, zegt Nicolai. “Als je een zin begint met ‘verantwoordelijk voor’, dan beschrijf je eigenlijk je functie. Het zegt niets over of je dat ook daadwerkelijk gedaan hebt en al helemaal niet of je werk naar tevredenheid was. Denk liever even na over wat je bereikt hebt, niet wat ervan je werd verwacht.”


5. Te veel jeukwoorden

Jeukwoorden zoals ‘teamspeler’ of geforceerde termen als ‘outside the box’ zijn zo cliché geworden dat je bij geen enkele werkgever nog aan hoeft te komen zónder deze vaardigheden. “Een probleemoplosser die goed in teams kan werken, verwerkt dit in z’n cv op een subtiele manier. Denk daarbij aan een combinatie van beelden schetsen in wat je eerder gedaan hebt en specifiekere beschrijvingen van je vaardigheden.”


6. Te formeel zijn

Vaak vindt Nicolai cv’s te formeel van toon. Ze pakken de lezer niet en geven geen goed beeld van de kandidaat. Probeer dus wat persoonlijke kanten te belichten. Niet je hobby’s, maar liever creatief woordgebruik of een gevatte opmerking bij je vaardigheden.

Lees meer: