Startups van cryptomunten hebben de afgelopen achttien maanden wereldwijd miljarden opgehaald.

Daarmee worden bedrijfjes opgezet die hopen de spelregels van zo ongeveer alles te herschrijven: van de aandelenhandel tot de manier waarop we stemmen.

Laat onverlet dat zelfs veel crypto-adepten ervan overtuigd zijn dat het merendeel van die startups het niet gaat halen.

“Vijfennegentig procent gaat echt nergens heen, zo werkt het nou eenmaal in de startupwereld”, aldus Yoni Assia, bestuursvoorzitter van eToro, een sociaal handelsplatform dat een reeks cryptomunten ondersteunt.

Assia’s uitspraken weerspiegelen die van Joseph Lubin, de mede-oprichter van cryptomunt ethereum. Lubin vergeleek de cryptoboom met de internetzeepbel van eind jaren 90 die begin deze eeuw spectaculair uiteenspatte.

Op een persconferentie op MoneyConf in Dublin zei Lubin: "Als je kijkt naar de dotcomzeepbel, daar speelden veel zaken die nu ook spelen.  Zo veel geïnvesteerd kapitaal, zo veel geld verloren, zo veel mislukte projecten."

Dominik Schiener, bedenker van cryptomunt IOTA, vertelde Business Insider begin dit jaar dat niet meer dan 10 van de 1.400 cryptoprojecten die de afgelopen twee jaar zijn gestart daadwerkelijk een succes worden. Danny Masters, een oud-handelaar van JPMorgan die nu in crypto investeert, zei tegen BI dat slechts 5 procent van de projecten de moeite van het investeren waard zijn.

Mind you: geen van deze vier is een cryptoscepticus, eerder het tegendeel. Ze geloven dat de resterende projecten de wereld echt gaan veranderen en dat dat heel winstgevend kan zijn.

'Die schaal is niet eerder vertoond'

eToro Yoni Assia

Foto: eToro ceo Yoni Assia. Bron: eToro

De afgelopen achttien maanden zijn enorme hoeveelheden geld geïnvesteerd in nieuwe crypto-ondernemingen, grotendeels middels zogeheten initial coin offerings (ICO's). Daarmee geven jongen bedrijven een eigen cryptomunt uit, vaak in ruil voor bekende cryptomunten zoals bitcoin en ethereum. Zo halen ze financiering op om hun plan te verwezenlijken.

Sinds begin dit jaar is er meer dan 9 miljard dollar (omgerekend 8 miljard euro) via ICO's opgehaald, becijferde consultancybureau Autonomous NEXT.

Assia van eToro zegt: "Wat je hier ziet heeft geen precedent - zelfs niet ten tijde van de dotcomzeepbel. Je hebt een geniaal idee, schrijft er een whitepaper over en opeens wordt dat gelezen door 100.000 miljonairs die dat ook een heel goed idee vinden. Als duizend van die miljonairs daar 10.000 dollar in investeren - en dat is weinig geld voor die mensen - dan heb je ineens 10 miljoen dollar voor je ICO. Op die schaal is dat nooit eerder voorgekomen."

Net als met iedere investering zijn er risico's - in het geval van de ICO's zelfs grote risico's. De sector is nauwelijks gereguleerd en kampt met fraudeproblemen. Op termijn zullen veel projecten mislukken, net als het merendeel van de startups die met durfkapitaal worden gefinancierd.

'Net zo goed als een internetinvestering van 10 jaar geleden'

Toch denken crypto-enthousiastelingen dat de bedrijven die het wél halen enorm veel waard zullen worden. En dit alles dankzij het transformerende potentieel van blockchain, de technologie achter cryptomunten.

Co-Founder, Ethereum, Founder, ConsenSys Joseph Lubin speaks on stage during Tribeca Disruptive Innovation Awards - 2018 Tribeca Film Festival at Spring Studios on April 24, 2018 in New York City. (Photo by )

Foto: Joseph Lubin, mede-oprichter van Ethereum en oprichter van ConsenSys. Bron: Astrid Stawiarz/Getty Images voor het Tribeca Film Festival

Obi Nwosu, topman van bitcoinhandelsplatform Coinfloor, zei deze week tegen Business Insider: "Als in vijftien jaar slechts 1 op de 10, of zelfs 1 op de 20, het haalt, dan hebben we het over tientallen potentiële killer-apps."

Geloof in de blockchaintechnologie

Cryptofans geloven in de blockchaintechnologie: een gedecentraliseerd, digitaal logboek waarop je transacties betrouwbaar kunt vastleggen, zonder dat die gewaarborgd moet worden door derde partijen zoals banken en notarissen. In potentie heeft blockchain revolutionaire toepassingsmogelijkheden.

Voorbeelden? Stel dat je geld of aandelen automatisch kunt overdragen aan een nieuwe eigenaar, op het moment dat die zijn of haar betalingsverplichtingen of afspraak nakomt. Of  dat de identificatie die je gebruikt om te mogen stemmen in een blockchaindatabase zit die alleen voor jou toegankelijk is - dat zou verkiezingsfraude bijna onmogelijk maken.

Afgelopen week zei Lubin: "Deze technologie is zo fundamenteel en ingrijpend dat zij grote verandering teweeg gaat brengen in economische, sociale en politieke systemen wereldwijd."

Op MoneyConf zei Lubin ongeveer hetzelfde. Hij vergeleek de cryptoboom met de 'creatieve vernietiging' van de dotcomzeepbel. Hoewel veel projecten jammerlijk mislukten, hebben ze de weg geëffend voor de succesvolle internetondernemingen die volgden. Sommige, zoals Google en Amazon, hebben zelfs het uiteenspatten van de internetbubbel overleefd.

Assia van eToro denkt dat nu investeren in crypto "net zo goed is als een investering in het internet tien jaar geleden", gelet op het revolutionaire karakter van de blockchaintechnologie.

"Mijn langetermijnvisie? Nu crypto verkopen is hetzelfde als Apple verkopen in 2001", zegt Assia, die in zowel bitcoin als ethereum heeft geïnvesteerd. "Je doet het als je het moet doen, je doet het niet als het niet echt hoeft. Zo sta ik erin".  apple

Foto: Hoe de waarde van het aandeel Apple zich de afgelopen 20 jaar ontwikkelde. Bron: Investing.com

Assia: "Als je een beetje bekend bent met deze technologie, dan denk je: waarom schakelt niet iedereen hierop over? De mogelijkheden om dingen voortaan via blockchain te laten verlopen zijn eindeloos. En er zijn verbijsterend veel knappe koppen die eenzelfde toekomst voor ogen hebben en die hard werken om dat te realiseren."

LEES OOK: Dit verandert er voor je portemonnee per 1 juli 2018 – stroom en gas duurder, gratis gesprek bedrijfsarts