Als je nu zelf een superkrachtige pc wilt bouwen om games te spelen, dan heb je pech.

Niet omdat het moeilijk is om een pc van losse onderdelen in elkaar te sleutelen. Dat is misschien wel makkelijker dan ooit.

Het probleem is dat er ontzettend veel vraag is naar een cruciaal onderdeel van een gaming-pc: de videokaart. De processor hierop is speciaal ontworpen om grafische data te verwerken en tovert alle visuele hoogstandjes op het beeldscherm. Voor de meeste moderne games is de graphics processing unit (GPU) een must.

Maar doordat er zoveel naar vraag is, zijn grafische kaarten een stuk duurder geworden. Bij sommige verkopers is het prijskaartje zelfs verdubbeld.

Dat komt niet doordat er ineens veel meer mensen spelletjes op een pc willen spelen. De vraag komt van miners van cryptomunten.

Videokaarten uitverkocht

De videokaarten van bedrijven als Nvidia en AMD zijn dan wel bedoeld voor gaming, ze zijn ook uitstekend geschikt om cryptomunten te delven – omdat ze zijn ontworpen om zoveel mogelijk berekeningen per seconde te doen.

Sterker nog: grafische kaarten zijn het belangrijkste gereedschap van miners. Daarom zijn ze op veel plekken uitverkocht.

Lees ook op Business Insider

Van de 83 types videokaarten die Coolblue verkoopt, zijn er 58 op dit moment niet leverbaar. Waaronder het vlaggenschip van Nvidia, de GTX 1080 Ti, met een prijskaartje van 959 euro.

Bij andere webshops is hetzelfde beeld te zien bij grafische kaarten: veel modellen zijn niet meer verkrijgbaar of hebben een levertijd van enkele weken.

Gamers zijn niet blij

De liefhebbers van pc-games zijn niet blij met de schaarste aan videokaarten. Het online forum Reddit staat vol met grappen over hoe moeilijk het is om een grafische kaart te vinden voor een redelijke prijs.

Op Twitter klagen gamers over de hoge prijzen voor GPU’s:

En er zijn berichten zoals deze, uit een Facebook-groep over het minen van ethereum:

This is why gamers hate miners so much…

Nvidia moedigt winkeliers aan om maatregelen te nemen zodat videokaarten ook verkrijgbaar zijn voor gamers, zegt een woordvoerder van de Duitse tak van het bedrijf tegen Computer Base.

Veel meer kan Nvidia niet doen. Het is een kwestie van vraag en aanbod. En door de cryptokoorts is de vraag vele malen groter dan dat er videokaarten in de winkels liggen.

Als Nvidia, AMD, Asus en andere fabrikanten de productie niet snel opschroeven, blijven gamers de komende tijd achter het net vissen als ze een nieuwe grafische kaart aan willen schaffen.

LEES OOK: Deze 19-jarige bitcoinmiljonair zegt dat het je eigen schuld is als je binnen 10 jaar geen miljonair bent