De crash die de cryptomarkt op z’n kop heeft gezet, heeft ervoor gezorgd er sinds november 2021 ruwweg 2.000 miljard dollar aan marktwaarde is verdampt. Desondanks blijft het aantal cryptomunten in omloop hard stijgen, blijkt uit cijfers van de Amerikaanse site AugustaFreePress

Volgens de cijfers waren er in augustus van dit jaar tienduizend cryptomunten actief, een stijging van zeventig procent vergeleken met dezelfde maand een jaar eerder.

De groei van het aantal cryptomunten in omloop geldt niet per se als een positieve ontwikkeling, omdat het daarmee voor beleggers lastiger wordt om betrouwbare cryptovaluta te identificeren.

In 2022 kwamen er maandelijks circa duizend nieuwe cryptovaluta op de markt en pas sinds een paar maanden is er sprake van een lichte daling.

Ondanks de grote hoeveelheid cryptovaluta in omloop, wordt de markt gedomineerd door pakweg vijf cryptomunten: de bitcoin, ether (de munt van het Ethereum-netwerk), stablecoins tether en USD Coin, en de binance coin. Deze munten hebben volgens gegevens van Coinmarketcap.com een marktwaarde van respectievelijk 388 miljard dollar, 193 miljard dollar, 68 miljard dollar, 52 miljard dollar en 46 miljard dollar.

Samen is de top 5 goed voor een marktwaarde van 747 miljard dollar, op een totale waarde voor de cryptomarkt van 989 miljard dollar.

Momenteel is de bitcoin in z'n eentje goed voor bijna 40 procent van de totale waarde van de cryptomarkt.

LEES OOK: Deel van de crypto-assets is ‘regelrechte oplichting’, maar in essentie zijn cryptomunten een revolutionaire technologie, zegt deze analist