• Hoe navigeer je als cryptobelegger in stijgende en dalende markten? En waar moet je op letten om te bepalen of cryptovaluta succesvol kunnen zijn?
  • De tweede editie van de online talkshow Business Insider Live: Crypto! staat in het teken van strategieën om succesvol te beleggen in crypto en de kennis die daarvoor nodig is.
  • Monetair econoom Paul Metzemakers zal als columnist vraagtekens zetten bij de kansen van crypto als vervangend betaalmiddel.

In zijn tijd bij De Nederlandsche Bank, zo rond 2013, begon Paul Metzemakers zich voor het eerst te interesseren in cryptovaluta. Het betekende gelijk zijn vuurdoop, want juist in die periode maakte de bitcoin een eerste prijspiek door van iets meer dan 1.000 dollar. “Dat leek toen al heel wat voor iets dat kort daarvoor nog als een aardigheidje werd weggegeven.”

De ontwikkeling zorgde er wel voor dat Metzemakers als econoom serieus ging nadenken over wat crypto’s aan waarde kunnen toevoegen aan het financiële systeem.

In de kern fungeren munteenheden als oppotmogelijkheid, rekeneenheid en transactiemiddel. Metzemakers vraagt zich sterk af of crypto wel aan al die drie eisen voldoet. “Als de bitcoin als algemeen geaccepteerd geld zou functioneren, zou er een deflatoire trend ontstaan, omdat de gemaximaliseerde hoeveelheid bitcoins niet kan meegroeien met de economie, met alle negatieve gevolgen van dien. Net als hoge inflatie, is persistente deflatie schadelijk voor de economie.”

Business Insider Live: Crypto! wordt mede mogelijk gemaakt door LiteBit. Schrijf je via deze actielink in bij Litebit en ontvang een welkomstbonus van €15 om direct te kunnen beginnen met handelen. *

In zijn column tijdens Business Insider Live: Crypto! zal Metzemakers betogen dat crypto weliswaar aantrekkelijk is als speculatief middel, maar – volgens hem – totaal ongeschikt als vervanging voor reguliere betaalmiddelen. Te volatiel en te beperkt qua mogelijkheden.

Dat centrale banken steeds vaker zélf munten digitaliseren, helpt volgens hem ook niet: “De grote centrale banken zijn over het algemeen redelijk goed in het op peil houden van de waarde van munten.”

Desondanks noemt hij crypto een “waanzinnig interessant” fenomeen. Toen de bitcoin in 2013 duizend dollar kostte, leek dat destijds al hoog. “Ik had alleen niet door dat het een tien jaar durende zeepbel zou worden.”

Los van de perspectieven voor de bitcoin denkt Metzemakers dat de achterliggende blockchaintechnologie nuttige toepassingen kan hebben, met bijvoorbeeld smart contracts en verzekeringen. “Daar liggen zeker mogelijkheden.”

Op 23 juni 2022 op 20.00 uur is Business Insider Live! terug met een nieuwe aflevering over crypto. Dit keer gaan we in op succesvolle strategieën om te beleggen in crypto. Welke investeringsstrategieën heb je tot je beschikking als cryptobelegger? Hoe kun je navigeren in stijgende en dalende markten? En hoe selecteer je blockchainprojecten met echte waarde? Kijk hier voor meer informatie.

*Je ontvangt de €15 welkomstbonus binnen 10 dagen, alleen bij gebruik van onze actielink. Je dient de volledige verificatie (KYC) bij onze partner voltooid te hebben, zoals beschreven in de actievoorwaarden.

De actie loopt tot 30 juni 2022.