Heb je het over crypto, dan zijn er kritische geluiden te horen. Zo zouden ongereguleerde cryptoplatforms het witwassen van geld door criminelen faciliteren en worden er vraagtekens gesteld bij de energie-intensieve methode van onder meer de bitcoin om transacties goed te keuren op het digitale logboek, de blockchain.

Alle mogelijke nadelen ten spijt, cryptovaluta kunnen ook de oplossing vormen voor problemen waar diverse landen mee kampen.

Om even een beeld te schetsen: tussen juli 2020 en juni 2021 nam de adoptie van cryptovaluta in Afrikaanse landen toe met 1200 procent. Vooral landen als Kenia, Nigeria, Zuid-Afrika en Tanzania zien een sterke toename in het gebruik van crypto.

Daar zijn een paar redenen voor te noemen:

Een onderontwikkeld banksysteem maakt het versturen van geld lastig en duur

Vergeleken met het Westen, is het banksysteem van veel Afrikaanse landen sterk onderontwikkeld. Het uitvoeren van online betalingen is in sommige regio’s zelfs niet mogelijk. Laat staan dat mensen makkelijk geld naar andere landen kunnen sturen.

Crypto kan daarentegen altijd en overal gebruikt worden, zolang iemand maar een smartphone en internetverbinding heeft. Het uitvoeren van transacties met cryptovaluta gebeurt in de meeste Afrikaanse landen op speciale P2P (peer-to-peer) platforms, waarbij LocalBitcoins en Paxful erg populair zijn. Veel banken faciliteren zelf namelijk geen crypto-gerelateerde transacties.

Zo had de centrale bank van Nigeria alle banken in het land opgedragen geen crypto-transacties te ondersteunen. Waar eerst Binance het populairste crypto-platform van Nigeria was, werden P2P-platforms na de beslissing van de centrale bank het meest gebruikt.

Dit soort platforms maken het niet alleen makkelijker om binnenlandse transacties uit te voeren, maar stellen mensen ook in staat snel en goedkoop geld naar het buitenland te sturen. Dit zou de handel tussen verschillende landen kunnen bevorderen. Waar valuta’s eerst omgewisseld moesten worden, kunnen betalingen nu direct worden afgehandeld. Het gebruik van deze P2P-platformen is dan ook nergens ter wereld zo groot als op het Afrikaanse continent.

Lokale valuta’s kunnen volatieler zijn dan cryptocurrencies, wat crypto een stabieler betaalmiddel maakt

In een aantal Afrikaanse landen zijn lokale valuta’s behoorlijk volatiel. Dit kan verschillende oorzaken hebben, zoals politieke onrust of corruptie. Burgers kunnen hier niet direct iets aan veranderen, en gaan daarom op zoek naar alternatieve betaalmiddelen.

Cryptocurrencies werken decentraal en kunnen zonder tussenkomst van een centrale partij, zoals een bank of overheid, verstuurd worden. Dit geeft burgers meer macht en controle over hun eigen financiële middelen, wat het vertrouwen in digitale transacties kan bevorderen.

Het moge duidelijk zijn dat cryptocurrency veel te bieden heeft voor landen die financieel gezien onderontwikkeld zijn. Betalingen kunnen met crypto snel en goedkoop worden uitgevoerd. Daar is slechts een smartphone en internetverbinding voor nodig.

Ben je geïnspireerd geraakt en wil je zelf crypto kopen? Dat kun je bij LiteBit doen. Deze Nederlandse exchange biedt meer dan 80 verschillende cryptocurrencies aan.