• De public en private key geven toegang tot de cryptocurrencies in een wallet.
  • Een online wallet is altijd met het internet verbonden en daarom een stuk minder veilig dan een offline wallet, die niet met het internet is verbonden.
  • Gebruikers van Bitvavo koppelen hun Ledger-wallet eenvoudig aan hun account, zodat ze cryptocurrencies altijd veilig kunnen opslaan.

De afgelopen jaren hebben een groot aantal cryptohandelaren digitale munten verloren doordat hun crypto-exchange of -wallet gehackt werd. Het is daarom van essentieel belang om zelf de juiste maatregelen te nemen om je crypto te beschermen. Een van de belangrijkste maatregelen die je kunt nemen is het kiezen van een veilige wallet.

Met de public en private key krijg je toegang tot jouw cryptocurrencies – deze bewaar je in een crypto wallet

Een cryptowallet is een digitale portemonnee voor cryptocurrencies. Iedere wallet heeft een walletadres waarop je cryptocurrencies kunt ontvangen en versturen. Dit adres is vergelijkbaar met een bankrekeningnummer. Om toegang te krijgen tot de cryptocurrencies die aan het walletadres zijn gekoppeld, heb je de juiste public en private key nodig.

De public key is een reeks karakters en kan publiekelijk gedeeld worden, terwijl de private key alleen bekend is bij de eigenaar van de wallet. Deze twee sleutels zijn met elkaar verbonden. Iemand die de juiste sleutelcombinatie bezit, krijgt toegang tot de cryptocurrencies die in de wallet staan opgeslagen.

Het is dus belangrijk om de private en public key veilig te bewaren. Dat hoef je gelukkig niet zelf te doen, want daar heb je een cryptowallet voor.

Een online wallet is makkelijk in gebruik, maar een stuk kwetsbaarder voor aanvallen

Een online wallet, ook wel een software wallet of hot wallet genoemd, is een wallet die altijd aan het internet is verbonden. Denk bijvoorbeeld aan de wallet bij een crypto exchange of een applicatie die je op een smartphone of laptop installeert. In deze hot wallet worden dus ook de public en private keys opgeslagen.

Een hot wallet wordt vaak door een derde partij aangeboden. In deze wallet vinden gebruikers hun cryptocurrencies en voeren ze transacties uit. Omdat de wallet altijd aan het internet is verbonden, is deze makkelijk en snel te gebruiken. Dit zorgt echter ook voor het grootste nadeel, want hierdoor is de wallet een stuk kwetsbaarder voor aanvallen en hacks.

Een offline wallet is de veiligste opslag voor cryptocurrencies

Het is ook mogelijk om crypto in een offline wallet te bewaren. Dit is een fysiek apparaatje waarop de private en public keys staan opgeslagen. Het heet daarom ook wel een hardware of cold wallet, die nooit met het internet is verbonden. Hierdoor lopen gebruikers een veel lager risico om slachtoffer van hacking of diefstal te worden.

Het gebruik van een offline wallet vereist meer technische kennis en extra stappen. Ondanks dat deze wallet minder gebruiksvriendelijk is, biedt het een extra hoog niveau van beveiliging. Hierdoor wordt een offline wallet als de veiligste manier voor de opslag van crypto gezien.

Ledger is de bekendste uitgever van hardware wallets. Deze wallets lijken op een USB-stick die je met een kabel of bluetoothverbinding aan Ledger Live op een laptop of smartphone koppelt. Ledger Live is de softwareapplicatie waarmee je cryptocurrency kunt ontvangen en versturen.

Koppel je Ledger eenvoudig en snel aan je hot wallet

Cryptocurrencies die je bij een crypto exchange of broker koopt, kun je opslaan in een offline wallet. Zo biedt de Nederlandse cryptobeurs Bitvavo de mogelijkheid om een Ledger-wallet aan je account te koppelen. Eerst voeg je het walletadres aan het adresboek in je account toe. Nadat je het walletadres hebt geverifieerd, kun je al je cryptocurrencies eenvoudig en snel naar je hardware wallet versturen. Zo staan je cryptocurrencies altijd veilig opslagen.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Bitvavo. Wil je zelf starten met crypto? Maak hier eenvoudig je account aan en begin met handelen.