De verkoop van crossovers houdt redelijk goed stand bij alle tegenslagen in de auto-industrie in de eerste helft van 2020.

Een crossover is vaak een uitvergrote versie van een bestaand model, ligt hoger boven het wegdek en heeft een luxe uitvoering.

Business Insider ging na wat momenteel de meest verkochte crossovers zijn in Nederland.

Door de coronacrisis zakte de verkoop van nieuwe auto’s in Nederland met liefst 30 procent in gedurende de eerste helft van dit jaar. Maar niet in alle segmenten is het bar en boos. Eén van de lichtpuntjes betreft de verkoop van zogenoemde crossover-modellen.

Wie een SUV nét iets te groot, lomp en zwaar vindt (en geen zin heeft om zich blauw te betalen aan brandstof), kan terecht bij de crossover: een kruising tussen verschillende autotypes.

Meestal is een crossover een uitvergrote versie van een bestaand model, ligt de auto hoger boven het wegdek en is de carrosserie voorzien van speciale beschermingsmaterialen. Vaak heeft een crossover vierwielaandrijving, maar crossovers zijn zeker geen terreinwagens.

In de autoclassificatie valt de crossover onder ‘city SUV’ of CUV (cross-over utility vehicle), dus een SUV-achtige auto die het comfort van een gewone SUV combineert met een compacter design en een lager brandstofverbruik.

Lees ook op Business Insider

Business Insider vroeg bij brancheorganisatie Bovag op wat de populairste crossovers waren in de eerste helft van dit jaar en stelde onderstaand overzicht samen van de top 6.

De top 6 onder de crossovers was in de eerste helft van dit jaar goed voor 11.709 verkochte auto’s. Dat was slechts 1 procent minder dan in de eerste helft van 2019.

Stijgende verkopen van de Volkswagen T-Cross en de Kia Stonic boden de afgelopen maanden compensatie voor lagere verkopen van de Opel Crossland X en de Renault Captur.

Bekijk hieronder het overzicht van de best verkochte crossovers in coronatijd.

Lees ook: 5 belangrijke trends bij de autoverkoop in coronatijd: diesel verliest, elektrisch groeit, crossover en hybride populair.

6. Peugeot 2008: 1.263 verkocht in de eerste helft van 2020 (-8,2%)

Foto: Peugeot
Foto: Peugeot

5. Kia Stonic: 1.502 verkocht in de eerste helft van 2020 (+64%)

Foto: Kia
Foto: Kia

4. Opel Crossland X: 1.544 verkocht in de eerste helft van 2020 (-48%)

Foto: Opel
Foto: Opel

3. Volkswagen T-Cross: 2.207 verkocht in de eerste helft van 2020 (+285%)


2. Renault Captur: 2.319 verkocht in de eerste helft van 2020 (-15%)

Foto: Renault
Foto: Renault

1. Hyundai Kona: 2.874 verkocht in de eerste helft van 2020 (-8%)

Foto: Hyundai
Foto: Hyundai

LEES OOK: Cabrio als occasion in coronatijd: deze 7 klassiekers krijg je voor €5.000 of €10.000