Het duurste crackertje ooit heeft een prijskaartje: ruim 20.000 euro. Het koekje ontsnapte namelijk aan de beroemdste scheepsramp ter wereld en werd opgepikt door het schip dat overlevenden uit het water viste.

De scheepsramp met de Titanic blijft tot de verbeelding spreken. Het nieuwste record rond het schip dat in 1912 verging, staat op naam van een koekje, dat nu uitgeroepen mag worden tot duurste crackertje ooit. Op een veiling in Groot-Brittannië haalde het biscuitje 15.000 pond op.

Het duurste crackertje in de wereld was onderdeel van de overlevingspakketten in de reddingssloepen van het beroemde stoomschip. James en Mabel Fenwick namen het koekje mee als souvenir. Niet omdat ze zulke warme herinneringen hadden aan de ramp.
Het pasgetrouwde stel was aan boord van de Carpathia, het schip dat honderden opvarenden van de Titanic redde na de schipbreuk. De Fenwicks, die op weg waren naar Europa voor hun huwelijksreis, maakten ook foto’s van de reddingsoperatie, die een fascinerend beeld geven van die dagen. Het totale archief vond voor 55.000 euro een nieuwe eigenaar.

Pronkstuk van de veiling was overigens niet de cracker, maar een bokaal die overlevende van de ramp Molly Brown schonk aan kapitein van de Carpathia Sir Arthur Henry Rostron. De kapitein kreeg de beker ruim een maand na de ramp tijdens een plechtigheid in New York en het kleinood werd een erfstuk dat in onberispelijke staat verkeert. Op de veiling bracht het maar liefst 180.000 euro op.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl