De afgelopen week waren er in de Verenigde Staten 3,17 miljoen nieuwe aanvragen voor een werloosheidsuitkering.

Dat aantal is wel lager dan een week eerder, maar de economische ramp die zich in het kielzog van de coronapandemie voltrekt is dus nog niet ten einde.

In totaal zijn er in 7 weken nu 33,5 miljoen eerste uitkeringsaanvragen in het land gedaan.

Het aantal nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering is de afgelopen week opnieuw minder dan de voorgaande week. Dat lijkt voorlopig ook het enige lichtpuntje, want met meer dan 3 miljoen aanvragen is het aantal nog gigantisch.

Met 3,2 miljoen nieuwe aanvragen komt het totaal inmiddels al uit op 33,5 miljoen uitkeringsaanvragen in zeven weken tijd.

Loonstrookverwerker ADP maakte woensdag nog bekend dat in april in het Amerikaanse bedrijfsleven meer dan 20 miljoen banen zijn verdwenen, een absoluut record. Vooral de dienstensector, waaronder horeca, detailhandel en luchtvaart, wordt buitengewoon hard geraakt.

De ontslagen die worden gelinkt aan de social-distancing maatregelen hebben alle banenwinst sinds het herstel na de Grote Recessie tenietgedaan, omschrijft CNBC de economische ramp voor de VS.

Vrijdag komt de Amerikaanse overheid met het officiële banenrapport over april. In dat rapport worden ook de ontwikkelingen in de publieke sector meegenomen. Hier wordt door economen gemiddeld gerekend op een banenverlies van 22 miljoen arbeidsplaatsen.

De werkloosheid schiet naar verwachting omhoog tot 16 procent, van meer dan 4 procent in maart. Dat zou het hoogste niveau zijn sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog.

LEES OOK: Flinke toename faillissementen Nederlandse bedrijven in april – ook wagen veel minder mensen de stap naar een eigen bedrijf