• De gemeente Breda geeft geen vergunning voor de 538 Oranjedag waar volgende week 10.000 bezoekers welkom zouden zijn.
  • Volgens burgemeester Paul Depla van Breda kan het testfestival niet doorgaan, omdat de veiligheid in het geding kwam.
  • Er werd middels een petitie van medewerkers van een nabijgelegen ziekenhuis fel geprotesteerd tegen het Fieldlab-evenement.

De gemeente Breda geeft geen vergunning voor het evenement 538 Oranjedag dat zaterdag zou plaatsvinden in de stad. Er zouden 10.000 mensen worden toegelaten bij het festival, in het kader van de Fieldlab-testevenementen.

Burgemeester van Breda Paul Depla zegt dat het festival niet kan doorgaan, omdat de veiligheid in het geding kwam.

“De politie krijgt steeds meer signalen dat de 538 Oranjedag voor- en tegenstanders van het coronabeleid en de Fieldlabs aan zal trekken met alle veiligheidsrisico’s van dien. Als burgemeester sta ik pal voor de veiligheid van de politieagenten, omwonenden en bezoekers van het evenement. Ik betreur het, maar op basis van deze informatie kan ik niet anders dan geen vergunning verlenen voor 538 Oranjedag op 24 april op het Chasséveld.”

Radio 538 werd door het kabinet en Fieldlab gevraagd om mee te doen aan een testevenement. De evenementen worden gebruikt om informatie te verzamelen over het veilig bezoeken van festivals. De zender Radio 538 werkt aan een alternatief. Mensen die kaarten hebben gekocht, krijgen het geld terug.

Medewerkers van het nabijgelegen Amphia Ziekenhuis startten zaterdag een petitie om ervoor te zorgen dat het feest niet zou doorgaan. Ze kregen veel bijval, meer dan 370.000 mensen hebben hun handtekening gezet.

De emoties liepen hoog op in Breda

De Oranjedag in Breda leidde tot heftige reacties bij horeca-ondernemers in de stad. Die beschouwden het evenement “als een dolksteek in de rug”, omdat zij al maandenlang hun deuren gesloten moeten houden.

Volgens de gemeente liepen de emoties over de Fieldlab-proef “ontzettend hoog op”. Aan de ene kant meldden ongeveer een miljoen mensen zich aan voor het evenement, maar Breda constateerde ook dat er veel onbegrip was.

Lees ook op Business Insider

“Door deze maatschappelijke onrust zijn de omstandigheden van het evenement zo veranderd dat het leidt tot onaanvaardbare risico’s voor de openbare en veiligheid. Daarnaast ligt er een negatief advies van de GHOR over het Fieldlab.”

De Bredase gemeenteraad zou maandag om 20.00 uur bijeenkomen voor een extra vergadering waarin Depla tekst en uitleg moest geven over de Oranjedag. Vanwege het afblazen van het evenement is die vergadering uitgesteld naar dinsdag, laat de gemeente weten.

Amphia Ziekenhuis reageert opgelucht

Het Amphia Ziekenhuis in Breda is opgelucht dat 538 Oranjedag zaterdag niet doorgaat. Een woordvoerder zegt dat de zorgprofessionals blij hebben gereageerd op het nieuws.

De medewerkers van het ziekenhuis vinden het een “verstandig besluit”. “Veel medewerkers keken op tegen de mogelijke extra zorg die door het festival zou komen”, aldus de woordvoerder.

Chirurg Rogier Crolla, initiatiefnemer van de petitie tegen het evenement, reageerde maandagavond zelf op Twitter blij op de annulering van het festival. “We hebben met zijn allen laten zien dat het gezond verstand kan zegevieren! Al diegenen die dit steunden en verder verspreid hebben zeer, zeer bedankt.”

Fieldlab toont begrip

Fieldlab heeft begrip voor het besluit om geen vergunning te verlenen aan de 538 Oranjedag, laat een woordvoerder weten. “Dat respecteren we. Zeker als de openbare orde en veiligheid in het gedrang dreigen te komen, zijn wij de laatste om hieraan vast te houden.”

De afgelasting van 538 Oranjedag maakt wel “een deukje” in het onderzoeksprogramma van Fieldlab. Het festival zou het grootste proefevenement tot nu toe zijn. “Dit zet een streep door een belangrijk deel van ons onderzoek, namelijk de fase waarin wij eerder opgedane ervaringen willen toetsen met een groter publiek.”

De organisatie blijft werken aan een terugkeer van veilige en verantwoorde evenementen met een verhoogde bezoekerscapaciteit. Het Startschotgala in Lichtenvoorde, een ander proefevenement voor 10.000 bezoekers, is vooralsnog alleen verplaatst.

Vanwege de ophef kijkt de organisatie naar een nieuwe datum van het festival, dat oorspronkelijk op 1 mei zou plaatsvinden. In principe blijft dat Fieldlab-onderzoek voorlopig dus gewoon staan, aldus de woordvoerder. “We denken dat we aan de hand van onze resultaten iets kunnen betekenen voor de samenleving als geheel en dat het de bedoeling is om op een veilige en verantwoorde manier mensen samen te kunnen brengen.”