In Nederland lijken we de corona-uitbraak langzaam maar zeker onder controle te krijgen.

In opkomende markten houdt het coronavirus nog stevig huis. Brazilië, Rusland en Mexico worden zwaar getroffen.

Op de valutamarkt is te zien dat munten van opkomende landen onder druk staan, aldus valuta-expert Joost Derks van IbanFirst.

ANALYSE – Als de wereldeconomie een drafje maakt, zetten opkomende markten vaak een sprint in. Aan de andere kant krijgt de economie van deze landen meestal ook de zwaarste klappen, als het even tegenzit.

Dit patroon was in het eerste halfjaar goed zichtbaar op de valutamarkt. De afzwakkende wereldhandel, dalende grondstofprijzen en het groeiende aantal plaatselijke coronabesmettingen, raakten de munten van opkomende landen hard.

De Russische roebel daalde met 13 procent ten opzichte van de dollar, de Mexicaanse peso met 15 procent en de Braziliaanse real zelfs met ruim 20 procent.

Welke valuta heeft de beste vooruitzichten als de wereldeconomie weer op stoom komt?

Russische roebel: herstel olieprijs helpt, maar Russische rente is laag

Nog voordat de coronapandemie in februari in een stroomversnelling kwam, had de roebel het al zwaar te verduren door de dalende olieprijs.

In de tweede jaarhelft kan een herstel van de olieprijs juist een aanjager worden voor een opleving van de Russische munt. De prijs van een vat Brent-olie is sinds 21 april al ruimschoots verdubbeld van minder dan 20 dollar naar ruim 40 dollar. Dat geeft de Russische economie een boost.

Olielandenclub Opec voorspelt bovendien nog een flinke prijsstijging in 2021.

Er ontbreekt echter een cruciaal puzzelstukje in vergelijking met eerdere noodsituaties van de roebel. In het verleden schroefde de Russische Centrale Bank de rente flink op om de munt overeind te houden; soms wel tot een niveau van 15 procent.

Afgelopen juni werd de rente juist verlaagd van 5,5 procent naar 4,5 procent, omdat de inflatie dreigt terug te vallen tot ver onder de officiële doelstelling. Een relatief lage rente maakt het minder aantrekkelijk om vermogen in roebels aan te houden.

Mexicaanse peso: export naar VS is belangrijke factor

De Russische roebel is niet de enige munt die een impuls kan krijgen van de oplopende olieprijs. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor de Mexicaanse peso. Er is echter een andere factor die minstens evenveel impact heeft op de koersrichting van deze munt.

De Verenigde Staten zijn veruit de belangrijkste handelspartner van Mexico. Als het economisch herstel daar vertraging oploopt, zet dat een flinke rem op het potentiële herstel van de peso.

Braziliaanse real heeft beste papieren

Van de drie munten staat de real er ogenschijnlijk het beste voor. Met het herstel van de Chinese economie komt de grondstofexport weer op gang.

Alles wijst erop dat volgende week blijkt dat Brazilië voor de vierde maand op rij een overschot heeft op de lopende handelsrekening. Dat is dan de langste reeks sinds 2007.

Zo staat Brazilië er heel anders voor dan een aantal jaar geleden. Indertijd werd de real steevast in het rijtje van de breekbare vijf geplaatst: de vijf meest kwetsbare valuta’s in de opkomende wereld. Nu heeft het land de handelsbalans beter op orde en beschikt het over voldoende valutareserves om de munt zo nodig een duwtje in de rug te geven.

Tel daarbij op dat de real veel meer gedaald is dan de andere valuta’s en er zijn volop argumenten om aan te nemen dat de Braziliaanse valuta voorop loopt bij een eventueel herstel. De gebeurtenissen in de eerste helft van 2020 bewijzen echter dat zaken soms een heel onverwachte wending nemen. Ook op de valutamarkt.

Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer en is niet bedoeld als professioneel (beleggings)advies.