De Chinese stad Qingdao heeft binnen 48 uur 3 miljoen mensen getest op Covid-19

Na de vaststelling van 12 nieuwe gevallen op zondag hebben gezondheidsautoriteiten aangekondigd alle 9 miljoen inwoners binnen een week te zullen testen.

Autoriteiten in Amerikaanse steden en Europese landen hebben over het algemeen moeite met grootschalige testoperaties.

De Chinese stad Qingdao heeft binnen 48 uur liefst 3 miljoen mensen getest op Covid-19 – en daarmee aangetoond hoe ver de Verenigde Staten en grote delen van Europa achterlopen met hun testcapaciteit. 

De metropool in het oosten van China kondigde zondag aan dat alle 9 miljoen inwoners binnen vijf dagen zouden worden getest, nadat 12 gevallen van Covid-19 werden vastgesteld in een plaatselijk ziekenhuis.

Dinsdag liet de plaatselijke gezondheidscommissie van Qingdao bij een update weten dat geen van de 1,1 miljoen testen die op dat moment waren verwerkt positief was, meldt persbureau AP.

De prestatie staat in contrast met de testcapaciteiten in westerse landen, met name de Verenigde Staten. Daar dringen gezondheidsexperts aan op een grotere nadruk op testen bij de bestrijding van de pandemie.

Lees ook op Business Insider

“Een van de grootste obstakels bij de beheersing van het virus is het feit dat we geen teststrategie hebben en mensen hun status niet kennen”, zei Amesh Adalja, een wetenschapper van het Johns Hopkins University Center for Health Security, in augustus tegen Business Insider. “Als je kijkt naar landen die het virus onder controle hebben gekregen, dan zie je dat zij niets buitengewoons hebben gedaan. Ze hebben getest, contacten getraceerd en mensen geïsoleerd.”

In Europa behoort ook Nederland tot de landen die moeite hebben met het opschalen van de testcapaciteit.

Nederland kampte in september met lange wachttijden bij GGD’s en uitslagen die pas na dagen bekend werden. Dit had onder meer te maken met de kleinschalige opzet van Nederlandse testlaboratoria.

Inmiddels heeft het kabinet-Rutte het roer omgegooid en wordt ingezet het gebruik van grotere testlabs én komen voor het eerst sneltests beschikbaar.

LEES OOK: Nederland gaat in gedeeltelijke lockdown van minstens 4 weken – horeca dicht en geen alcoholverkoop na 20.00 uur