• Tijdens de coronacrisis hebben Nederlanders bij elkaar 46 miljard euro extra gespaard.
  • Nu er weer meer kan, wordt dat geld niet direct allemaal uitgegeven: ruim de helft van het geld blijft de komende tijd in de spaarvarkens zitten.
  • 18 procent van het geld wordt gebruikt voor een verbouwing of nieuw huis.

Tijdens de coronacrisis hebben veel mensen meer geld overgehouden dan normaal. Door de coronasteun bleef het inkomensverlies vaak beperkt, terwijl er veel minder mogelijkheden waren om geld uit te geven. Dat heeft ervoor gezorgd dat de spaarpot van de gemiddelde Nederlander is gegroeid.

Daarnaast spaarden huishoudens uit voorzorg vanwege de toegenomen economische onzekerheid. Nederlanders zijn niet van plan al dit opgepotte spaargeld ook direct weer uit te geven, blijkt uit onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB).

Volgens DNB zal slechts een klein deel van het extra spaargeld worden gebruikt voor consumptie. De helft van het opgepotte geld blijft naar verwachting op de bankrekening staan.

Volgens de Nederlandse financiële toezichthouder stond de teller van de coronaspaarpotten in het eerste kwartaal van dit jaar op 46 miljard euro, een ‘recordbedrag’ aan besparingen. Daarbij gaat het om extra besparingen ten opzichte van voor de coronacrisis.

Zo'n 20% van extra spaargeld ingezet voor eigen woning

Vaak konden de euro's niet worden uitgegeven door de beperkende maatregelen om verspreiding van het coronavirus in te dammen zoals de opgelegde reisbeperkingen, de sluiting van de horeca en dagjes uit die vanwege corona niet konden doorgaan.

De verwachting is dat 14 procent van het extra opgepotte geld binnen een jaar wordt uitgegeven. Daarbij zullen de euro's vooral worden gebruikt voor de aankoop van consumptiegoederen als kleding, elektronische apparaten en auto's. Daarnaast gaat het onder andere om vakanties, horeca en cultuur en recreatie. DNB legt uit dat het lastiger is om een etentje of een vakantie in te halen.

Volgens DNB wordt krap een vijfde van het gespaarde geld gebruikt voor de aankoop van een huis of de verbouwing van de eigen woning. Daarnaast wordt het geld gebruikt voor het aflossen van schulden. Verder belegt een klein deel van de huishoudens het extra geld. Ook schenkingen staan nog op de lijst.

De resultaten van het onderzoek zijn volgens DNB in lijn met de laatste raming voor de Nederlandse economie. Ondanks de beperkte mate van "inhaalconsumptie" voorziet de toezichthouder een sterk herstel van het bestedingspatroon door huishoudens dit jaar, als er geen nieuwe beperkingen gaan gelden.

Overigens volgt uit DNB-enquête ook dat een op de zeven huishoudens juist minder heeft gespaard dan in 2019.

LEES OOK: Stoppen met roken levert €2.000 per jaar op… en andere eenvoudige tips om veel geld te besparen