Verzekeraar DELA heeft een boete van 500 duizend euro gekregen van toezichthouder AFM wegens misleidende informatieverstrekking.

Dat maakte de Autoriteit Financiële Markten dinsdag bekend.

Onduidelijkheid over dekking inleg

De reden is dat de onderneming, vooral bekend van uitvaartverzekeringen, vorig jaar informatie had verstrekt over het zogeheten Coöperatiespaarplan, waaruit consumenten niet konden afleiden dat het om een verzekering ging.

Volgens de AFM kon de indruk bij consumenten zijn ontstaan dat hun inleg onder het depositogarantiestelsel viel. Onder dit stelsel krijgen consumenten hun spaargeld tot 100 duizend euro terug als een bank failliet gaat. Verzekeringen vallen hier echter niet onder.

,,Deze misleidende informatieverstrekking is een overtreding van de wet op het financieel toezicht. Financiële instellingen moeten in hun uitingen over financiële producten consumenten correct, duidelijk en niet misleidend informeren”, aldus de AFM.

DELA niet eens met boete

Het Coöperatiespaarplan is een gemengd product, dat een spaarconstructie met een vaste rente voor een periode minimaal 10 jaar combineert met een overlijdensrisicoverzekering. Verder zit er nog een winstdelingscomponent in dit financiële product.

DELA heeft het product ontwikkeld voor vermogensopbouw, bijvoorbeeld voor de studie van een kind. Het Coöperatiespaarplan staat los van uitvaartverzekeringen die DELA aanbiedt.

Lees ook op Business Insider

Een woordvoerder van DELA laat weten dat het bedrijf in beroep gaat tegen de boete. ,,Wij zijn het niet eens met het boetebesluit, niemand die denkt dat wij een bank zijn. We gaan de rechtmatigheid van dit besluit voorleggen aan de rechter”, aldus de zegsman.

Bron: ANP/Z24

Lees ook

Renteverlaging ECB raakt spaarders

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl