Webwinkel Coolblue stapt in de markt voor de verkoop en installatie van zonnepanelen. Wie overweegt zonnepanelen te kopen, moet ook rekening houden met de terugverdientijd en subsidieregelingen.

Vanaf donderdag kun je zonnepanelen bestellen en laten installeren, zo liet de onderneming weten. Maar dat geldt niet meteen voor heel Nederland.

Coolblue start met zonnepanelen in 4 steden

In eerste instantie begint Coolblue met de verkoop en installatie van zonnepanelen in de omgeving van Rotterdam, Amsterdam, Apeldoorn en Tilburg, omdat daar gewerkt kan worden vanuit bestaande depots. Later dit jaar wil Coolblue uitbreiden naar heel Nederland.

Coolblue heeft de afgelopen tijd al op meer dan honderd daken zonnepanelen gelegd. Er werken momenteel ongeveer vijftig installateurs voor de onderneming. Dat aantal moet uiteindelijk groeien tot duizend installateurs.

Bij de werving van nieuwe medewerkers wordt onder meer ingezet op een vast salaris en opleidingsmogelijkheden. Ook verwacht Coolblue mensen te werven met vacatureteksten die een goed beeld geven van de werkdag, aldus een woordvoerster.

Daarmee hoopt de onderneming de openstaande vraag te vullen. Het flinke aantal installateurs van zonnepanelen dat Coolblue probeert te krijgen is opvallend: de bouw- en installatiebranche heeft al tijden problemen met het vinden van geschikt personeel. Maar de woordvoerster van Coolblue verwacht dat de vacatures gevuld gaan worden.

Zonnepanelen: terugverdientijd en salderingsregeling

Wie de aankoop van zonnepanelen overweegt ook rekening houden met de terugverdientijd en relevante subsidieregelingen.

Als je zonnepanelen hebt of wil kopen, kan je nog tot 1 januari 2023 zelf opgewekte stroom terugleveren aan het net, door de geleverde stroom af te trekken van het eigen stroomverbruik.

De huidige salderingsregeling werkt zo. Wanneer je als particulier bijvoorbeeld in een jaar 3.500 kilowattuur (kWh) stroom verbruikt en 1.000 kWh terug levert, betaal je over het netto verbruik van 2.500 kWh. Deze salderingsregeling is zeer gunstig, omdat de verbruikte en geleverde stroom worden afgerekend tegen hetzelfde tarief, inclusief belastingen.

Stel bijvoorbeeld dat de stroomprijs 22 eurocent per kWh bedraagt. Dan bestaat ongeveer 7 cent daarvan uit de ‘kale’ leveringsprijs. Daarbovenop komt nog ongeveer 11 cent aan energiebelasting en 4 cent btw.

Bij de salderingsregeling krijg je ook voor de geleverde zonnestroom de volle 22 cent per kWh vergoed. Indirect betekent dat een subsidie van 15 cent per kWh (die overeenkomt met het bedrag van energiebelasting en btw).

Slimme meter wordt vanaf 2023 verplicht

Het kabinet-Rutte 3 vindt de huidige regeling eigenlijk te riant en wil een andere opzet. Daarover staan een aantal dingen in het Klimaatakkoord.

– Vanaf 1 januari 2023 komt er een nieuwe fiscale regeling, waarbij zonnestroom die je terug levert aan je energieleverancier volgens de kale leveringsprijs wordt vergoed (7 cent per kilowattuur uit het voorbeeld). Daarboven komt een compensatie van de overheid (in het voorbeeld maximaal 15 cent per kilowattuur), maar die wordt in de loop der jaren afgebouwd. Vanaf 2030 krijg je als eigenaar van zonnepanelen alleen nog de kale stroomprijs van je energieleverancier vergoed.

– Koop je binnen twee jaar nog zonnepanelen, dan gaat het kabinet ervan uit dat je de aanschaf binnen zeven jaar moet kunnen terugverdienen. De afbouw van de salderingsregeling neemt dit als uitgangspunt.

– Om de nieuwe fiscale regeling te kunnen invoeren, is het noodzakelijk dat zonnestroom die particulieren zelf opwekken, apart gemeten kan worden. Nu is het zo dat dat kleinverbruikers met een oude terugdraaimeter (Ferrarismeter), de meter zien teruglopen als ze stroom leveren aan hun energieleverancier. Met een digitale/’slimme’ meter kan de zelf opgewekte zonnestroom apart worden geregistreerd.

LEES OOK: Slimme energiemeter is per 2023 verplicht als je zonnepanelen hebt: 5 dingen die je moet weten over de digitale energiemeter