Op Vlieland en Terschelling zijn woensdagochtend verscheidene containers aangespoeld die een containerschip in de nacht van dinsdag op woensdag heeft verloren.

Het schip MSC Zoe, een van de grootste containerschepen ter wereld, verloor ongeveer 270 containers in de wateren boven het Duitse eiland Borkum. Vermoedelijk is de harde wind de oorzaak. Het schip kan circa 19.000 containers vervoeren.

Rond 10.45 uur meldde de Nederlandse kustwacht dat er op dat moment achttien waren gelokaliseerd: op Vlieland drie, op Terschelling vier en de rest tussen Ameland en Schiermonnikoog.

Een aantal van de containers is stukgeslagen, waardoor spullen aanspoelen op het strand. Op Vlieland gaat het om onder meer fleecedekens, kuipstoeltjes, lattenbodems en gloeilampen. Op Terschelling vonden mensen onder meer speelgoed, auto-onderdelen en IKEA-meubels die nog in de verpakking zitten.

“Dit is echt een goudkoorts op Terschelling, iedereen gaat uit z’n dak”, zegt Rimbaud Lapperre tegen RTL Nieuws. Hij is op bezoek bij familie op het eiland. “We hebben zelf My Little Pony’s mee naar huis genomen voor de kinderen die nog lagen te slapen. Die spullen kunnen natuurlijk ook niet meer naar de winkel, ze zijn total loss.”

Er is zelfs iemand die een flatscreen-tv mee heeft genomen van het strand:

Mensen die aangespoelde spullen vinden op het strand, mogen die gewoon meenemen. Volgens de gemeente Terschelling hebben de goederen “door contact met het zeewater geen waarde meer”. Maar gesloten containers moeten dicht blijven, benadrukt Terschelling.

Lees ook op Business Insider

Bewoners van Vlieland zijn druk bezig met opruimen. Bij het strand hebben mensen al bultjes van de spullen gemaakt. Een deel daarvan gaat mee naar huis, als souvenir, maar dat vindt de gemeente niet erg. “Het is alleen maar heel lief. Wij zijn blij dat we de troep kwijt zijn. Verwerken kost meer dan het spul waard is. Bovendien valt het met onze twee agenten toch niet te bewaken, het spul ligt over het hele strand”, zegt burgemeester Tineke Schokker (CDA) van Vlieland.

Schokker denkt dat Vlieland nog wel een paar dagen bezig is met opruimen. “We hebben een oproep gedaan voor vrijwilligers, iedereen helpt mee. Mensen komen met trekkers en grote karren. Dit hebben we wel vaker gehad. De kosten declareren we bij de reder, zo werkt dat”, aldus Schokker.

Een van de drie gestrande containers is naar een gemeentewerf op Vlieland gebracht. Een tweede container, vol fleecedekens, wordt leegeschept. De losse spullen op het strand komen uit de derde container, die volgens Schokker al in stukken is afgevoerd. De spullen die niet door jutters worden meegenomen, gaan waarschijnlijk als afval naar het vasteland, om daar te worden verwerkt.

De kosten verhalen de gemeentes op de verzekering van de rederij. Dat is ook gebeurd in 2006, toen er tijdens de ‘shoenami’ duizenden schoenen aanspoelden op de Waddeneilanden.

Pas op voor vaten met peroxide

In drie van de overboord geslagen containers zitten overigens vaten organisch peroxide in poedervorm. Hoe gevaarlijk het spul precies is, is nog onduidelijk. “Het kan gaan om een van twee soorten: een zou bij 50 graden boven nul ontvlammen, de ander is alleen vervuilend, maar het is in beide gevallen niet wat je wilt”, aldus een woordvoerder van de kustwacht.

Mensen die de containers of vaten vinden, moeten er officieel vanaf blijven en de hulpdiensten bellen. Het incident wordt door de Friese Veiligheidsregio gezien als een GRIP 2-situatie, waarvan sprake is bij een incident met gevolgen voor de omgeving, zoals hevige stankoverlast of de ontruiming van enkele gebouwen.