De concurrentie tussen banken die ondernemers in het Midden- en Kleinbedrijf bedienenen schiet te kort. Ondernemers lopen daardoor het risico dat ze meer rente betalen dan nodig.

Dat stelt de Autoriteit Consument & Markt (ACM) dinsdag. Volgens de toezichthouder ontbreekt het aan concurrentie en kent de markt hoge toetredingsdrempels.

Het grootste gedeelte van de financiering aan het mkb komt van ABN AMRO, ING en Rabobank. Volgens de toezichthouder zijn er geen andere partijen actief die op grote schaal leningen en kredieten verstrekken aan het mkb. Ook zijn er aanbieders gestopt met hun activiteiten in Nederland.

Veel mkb’ers zijn voor hun bedrijfsvoering afhankelijk van externe financiering, meent de ACM. Een gebrek aan concurrentie kan volgens de ACM leiden tot hogere financieringskosten voor het mkb, slechtere dienstverlening van banken en minder innovatie. Daarnaast moeten ondernemers meer worden gestimuleerd om te gaan ‘shoppen’. Banken zouden daarom meer informatie moeten verstrekken over belangrijke kenmerken van het financieringsaanbod.

Meer financieringsmogelijkheden voor MKB noodzakelijk

De ACM roept de overheid op om dit probleem op te lossen door toetreding van nieuwe aanbieders en de groei van alternatieve financieringsvormen te stimuleren. ,,Ook is het belangrijk dat de banken duidelijker zijn over de rente die de mkb’er moet betalen”, meent Chris Fonteijn, voorzitter van de ACM.

De toezichthouder gaat een studie doen naar de mogelijkheid voor ondernemers om het bankrekeningnummer mee te nemen bij een overstap naar een andere bank. Deze zogeheten nummerportabiliteit kan volgens de ACM de drempel verlagen voor mkb’ers om over te stappen naar een andere bank.

Lees ook op Business Insider

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl