Een website die zich afficheert als Belastinginfotelefoon gaf te weinig informatie om meteen duidelijk te maken andere belangen te hebben dan de Belastingtelefoon van de fiscus.

Dat blijk uit een deze week gepubliceerde uitspraak van de Reclame Code Commissie. In de uitspraak van 1 oktober gaat het over de ‘Belastinginfotelefoon’ die op een website adverteert met: “Wilt u meer specifieke informatie over uw eigen Belastingzaken dan stel ik voor dat u contact opneemt met 0900-1733 (90 cpm).”

Op de website was verder geen informatie te vinden over een e-mailadres, het telefoonnummer en het geografische adres waar de exploitant van de website is gevestigd. Mede hierdoor zou het, volgens een bij de Reclame Code Commissie ingediende klacht, onduidelijk zijn dat het gaat om iets anders dan de Belastingtelefoon van de fiscus.

Wie is er aan de lijn?

De exploitant voerde aan dat iedereen het begrip belastingen mag gebruiken en dat in dat kader de naam ‘Belastinginfotelefoon’ aanvaardbaar is. Bovendien zou op een website geen adres en e-mail hoeven te worden vermeld.

De Reclame Code Commissie is het met dat laatste oordeel niet eens op grond van artikel 8.4 van de Code en vindt aanvullende gegevens over de exploitant van de website wel van belang.

In een eerdere behandeling door één van de voorzitters van de Commissie was al geoordeeld dat de aanduiding 'Belastinginfotelefoon' zich onvoldoende onderscheidde van de Belastingtelefoon en een verwarrende indruk maakte.

Een blik op de website Belastinginformatietelefoon op woensdagochtend 21 oktober levert trouwens de volgende aankondiging op:

(klik voor vergroting; bron: belastinginformatietelefoon.nl)

btelefoon

De aanhef suggereert hier contact met de Belastingdienst, maar uit de uitleg blijkt dat het om een site gaat met informatie over "diverse belastingadviseurs" die er zijn in Nederland. In de laatste alinea leidt de link 'hier' naar de site van de Belastingdienst.

Onder het tabblad 'Over Ons' vermeldt de website: "Wilt u meer informatie over uw eigen aangifte of andere algemene belastingtechnische zaken? Neemt u dan contact op met 0900-1733 (90 cpm). De Belastingdienst heeft ook zelf een gatis telefoonnummer 0800-0543. Wilt u professioneel belastingadvies dan neemt u contact op met één van onderstaande kantoren: PWC, Deloitte, Ernst Young."

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl