In heel Nederland, behalve in Zuid-Holland en Zeeland, is maandag code rood van kracht, vanwege gladheid.

De NS heeft de normale dienstregeling maandag wel weer opgestart.

Basisscholen blijven op veel plaatsen dicht en ook test- en vaccinatielocaties van de GGD blijven gesloten.

In het hele land behalve Zeeland en Zuid-Holland is maandagochtend code rood voor gevaarlijke weersomstandigheden van kracht. Door sneeuwresten en ijzel kan het verraderlijk glad zijn. Voor de twee kustprovincies heeft het KNMI de waarschuwing afgeschaald naar code geel omdat het daar met de gladheid meevalt.

Het KNMI waarschuwt weggebruikers in de rest van het land om maandagochtend niet de weg op te gaan als dat niet strikt noodzakelijk is. Met uitzondering van het zuidwesten van het land blijft het weeralarm voorlopig van kracht.

Code rood geldt nu voor Noord-Holland, de Waddeneilanden, Friesland, Flevoland, Utrecht, Gelderland, Noord-Brabant, Groningen, Drenthe, Overijssel en Limburg. Vooral lokale wegen, fietspaden en stoepen kunnen spekglad zijn door ijzel en sneeuwresten. Code rood blijft in principe van kracht tot maandag 12.00 uur.

Op veel plaatsen in Nederland blijven basisscholen en de kinderopvang maandag dicht vanwege de voorspelde gladheid op de weg.

Door de weersomstandigheden heeft de GGD besloten om test- en vaccinatielocaties maandagochtend gesloten te houden. Wanneer een locatie weer open kan, zal per regio verschillen.

NS rijdt weer met normale dienstregeling

De normale dienstregeling van de NS is maandag zoals gepland weer opgestart. Een woordvoerster meldt dat reizigers er wel goed aan doen kort van tevoren de reisplanner te raadplegen, omdat er mogelijk treinuitval kan zijn.

Doordat treinen langere tijd hebben stilgestaan en mogelijk moeite hebben met opstarten, kan het voorkomen dat sommige ritten uitvallen, aldus de woordvoerster.

De NS kondigde zondag al aan weer de reguliere dienstregeling te gaan rijden, nadat het treinverkeer vorige week door de winterse omstandigheden flink ontregeld was. Volgens de zegsvrouw rijden op ieder traject nu weer treinen.

Er zijn maandagochtend volgens haar ook geen problemen met het personeel. Gevreesd werd dat de medewerkers door de verwachte gladheid mogelijk gehinderd zouden worden om op het werk te komen. Maar daar is dus geen sprake van.

LEES OOK: Dit zijn de 10 meest gezonde soorten groente en fruit, volgens voedingsdeskundigen