• “We zijn eruit”, schrijft PVV-leider Geert Wilders over de kabinetsformatie op X.
  • Formateur Richard van Zwol wil nog niets kwijt over de verdeling en invulling van de ministersposten in het nieuwe kabinet.
  • RTL Nieuws meldt op basis van Haagse bronnen dat de PVV vijf bewindspersonen krijgt, NSC en VVD beiden vier en de BBB twee.
  • Lees ook: Wilders wil uiterlijk begin juli nieuw kabinet hebben

Het nieuwe kabinet is rond, er is een “akkoord over alles” bereikt, meldt PVV-leider Geert Wilders op X. “We zijn eruit!”, schrijft Wilders ook. Vlak voor zijn tweet was Wilders samen met BBB-leider Caroline van der Plas naar buiten gekomen na het overleg bij de formateur.

PVV, VVD, NSC en BBB kwamen medio mei al tot overeenstemming over de inhoud. De afgelopen weken werd onderhandeld over de verdeling en invulling van de ministersposten. Zeker is dat voormalig topambtenaar Dick Schoof premier wordt.

Formateur Richard van Zwol wil nog niets kwijt over de verdeling en invulling van de ministersposten in het nieuwe kabinet van PVV, VVD, NSC en BBB. Hij bevestigt desgevraagd dat de partijen een akkoord hebben, maar heeft daar naar eigen zeggen niets aan toe te voegen.

Wanneer hij en beoogd premier Dick Schoof wel met nadere mededelingen komen, wil Van Zwol niet zeggen. Hij verwacht niet dat dit dinsdag nog zal gebeuren.

'PVV krijgt vijf bewindspersonen'

Wel zijn er geruchten. De PVV zou vijf bewindspersonen krijgen, NSC en VVD beiden vier en de BBB twee, zo meldt RTL Nieuws op basis van Haagse Bronnen.

Wie de fucties gaan bekleden, is nog niet duidelijk. Maar er zingen wel allerlei namen rond. Sophie Hermans wordt genoemd als potentiële vice-premier bij de VVD en Eddy van Hijum als beoogd vice-premier voor NSC. Bij BBB gaat de naam Mona Keijzer rond en bij de PVV Fleur Agema.

Mona Keijzer (BBB) bevestigt aan Trouw dat ze een positie heeft in het nieuwe kabinet. Om welke functie het gaat, is niet bekend. Van 2017 tot en met 2021 was Keijzer al staatssecretaris van Economische Zaken en klimaat in het kabinet-Rutte III, toen nog als lid van CDA.

LEES OOK: Dick Schoof wordt de oudste na-oorlogse premier van Nederland: als 67-jarige heeft hij ook recht op AOW én pensioen