Kabinet en coalitiepartijen hebben een akkoord bereikt over de hervorming van de belastingstelsel.

Dat zei PvdA-voorman Diederik Samsom maandag na overleg op het ministerie van Financiën. De uitnodiging naar de oppositie kan de deur uit, voegde hij eraan toe.

Niet alle oppositiepartijen krijgen een uitnodiging. ,,We gaan nu die partijen uitnodigen die in het verleden voorstellen hebben gedaan die aansluiten bij hetgeen wat wij als beeld hebben”, zei VVD-fractieleider Halbe Zijlstra. Het overleg moet achter gesloten deuren plaatsvinden. ,,Ik kan me niet herinneren dat als je zo’n gesprek in een openbaar debat gaat doen dat je dan tot een oplossing komt”, aldus Zijlstra.

Op het departement spraken premier Mark Rutte, vicepremier Lodewijk Asscher, minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën, staatssecretaris Eric Wiebes, Samsom en Zijlstra met elkaar. Ze moesten de laatste technische zaken nog regelen. Vorige week waren ze het al op hoofdlijnen met elkaar eens geworden.

Arbeid goedkoper, belastingstelsel eenvoudiger

Door de stelselherziening moeten de lasten op arbeid goedkoper worden waardoor de werkgelegenheid moet gaan groeien. Ook moet het stelsel eenvoudiger worden. Het aantal toeslagen moet worden beperkt.

Hoeveel partijen worden uitgenodigd door Wiebes is niet bekendgemaakt. ,,Er zijn veel partijen met een constructieve houding geweest'', zei Zijlstra. ,,Die kunnen allemaal komen. Het zullen er heel wat zijn.'' Zowel Zijlstra als Samsom verwacht dat de oppositie zal komen praten. CDA, D66 en GroenLinks zijn bereid tot een eerste gesprek met staatssecretaris Wiebes van Financiën.

Samsom ziet de gesprekken met een zeker optimisme tegemoet. ,,Ik denk dat het moet gaan lukken.'' Volgens hem hebben coalitie en kabinet goed naar de oppositie geluisterd. ,,We hebben tot nu constructieve ideeën gehoord (van de oppositie - red) en veel daarvan zijn ook overgenomen.''

Het kabinet heeft de hulp nodig van de oppositie omdat het in de Eerste Kamer geen meerderheid heeft.

Oppositie wil openheid over belastingplan coalitie

De oppositie in de Tweede Kamer blijft vasthouden aan de eis dat het kabinetsplan voor een hervorming van het belastingstelsel openbaar wordt gemaakt. Tot nog toe heeft het kabinet die eis naast zich neergelegd.

SP-leider Emile Roemer is dat niet. Hij blijft eisen dat het belastingakkoord openbaar wordt en besproken wordt in de Tweede Kamer. Arie Slob (ChristenUnie) wil in elk geval de hoofdlijnen van het akkoord in de openbaarheid kunnen bestuderen.

CDA-leider Sybrand Buma zei zondag dat hij bereid is met het kabinet te praten, maar onderhandelen wil hij alleen in de Kamer. Premier Mark Rutte verweet hij een bedenkelijke opvatting van democratie te hebben, met zijn weigering om het plan openbaar te maken.

Ook GroenLinks-fractievoorzitter Jesse Klaver zal ingaan op een uitnodiging van staatssecretaris Wiebes van Financiën om te komen praten. Klaver wil dat het nieuwe belastingstelsel leidt tot vergroening en dat het ongelijkheid tegengaat. Hij is bereid daarover te onderhandelen.

Ook D66-leider Alexander Pechtold is bereid te komen praten bij Wiebes, al is ook hij voor openbaarheid. De SGP heeft nog niet besloten over het al dan niet ingaan op een uitnodiging van Wiebes. Daar spreekt de fractie dinsdag eerst nog intern over.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl