De Amerikaanse nieuwszender CNN heeft drie medewerkers ontslagen omdat ze ongevaccineerd naar kantoor kwamen.

Het is de eerste keer dat medewerkers de gevolgen ondervinden van het niet houden aan de verplicht gestelde vaccinatie door een bedrijf.

Naast CNN hebben ook Microsoft, Facebook en Alphabet, het moederbedrijf van Google, vaccinatie verplicht gesteld voor werknemers, als zij naar kantoor willen komen.

Dit geldt voor de bedrijfspanden in de Verenigde Staten. In Nederland mogen werkgevers vaccinatie niet verplichten, stellen vakbonden.

De Amerikaanse zender CNN heeft drie medewerkers ontslagen die ongevaccineerd naar kantoor kwamen. Eerder dit jaar kondigde CNN aan dat medewerkers zich verplicht moeten laten vaccineren als ze terug willen komen naar de bedrijfspanden.

Andere grote Amerikaanse bedrijven zoals Microsoft, Facebook en Alphabet, het moederbedrijf van Google, stelden vaccinaties ook al verplicht.

Lees in dit verband:

"De afgelopen week zijn wij op de hoogte gesteld van drie medewerkers die ongevaccineerd naar kantoor kwamen. De contracten van deze drie medewerkers zijn beëindigd", schrijft CNN-topman Jeff Zucker in een interne memo die door onder meer The New York Times is ingezien.

"Laat mij duidelijk zijn - wij hebben een zerotolerancebeleid op dit gebied", aldus Zucker, die schrijft dat het "geen gemakkelijke besluit was" om afscheid te nemen van de medewerkers.

Op welke afdelingen de ontslagen medewerkers werkzaam waren, blijft onduidelijk. Zucker verwacht dat medewerkers van CNN spoedig een geldig vaccinatiebewijs moeten tonen om toegelaten te worden tot de werkvloer.

Steeds meer Amerikaanse bedrijven stellen vaccinatie verplicht op de werkvloer nu de Delta-variant om zich heen grijpt, maar wat de consequenties voor ongevaccineerden zijn bleef vooralsnog onduidelijk.

Supermarktketen Walmart en Tyson Foods, de grootste vleesverwerker van de Verenigde Staten, zijn slechts enkele voorbeelden van bedrijven die eisen dat medewerkers volledig gevaccineerd zijn.

'In Nederland mag werkgever vaccinatie niet verplichten'

In Nederland mogen werkgevers een vaccinatie tegen het coronavirus niet verplicht stellen, meldden vakbonden CNV, FNV en werkgeverskoepel VNO-NCW eerder.

De organisaties stellen dat artikel 11 van de grondwet dit niet toelaat. Artikel 11 schrijft voor dat iedereen zelf mag bepalen wat er met zijn lichaam gebeurt.

De regering zou wel een spoedwet kunnen aannemen om verplichte vaccinatie op de werkvloer mogelijk te maken. Maar volgens FNV zit dat er niet in omdat het kabinet al heeft gezegd vaccinaties niet te willen verplichten.

De discussie over verplichte vaccinatie op de werkvloer speelt nauwelijks bij de achterban, zei werkgeversorganisatie VNO-NCW. “Anders dan in de Verenigde Staten kennen we in Nederland een zeer hoge vaccinatiebereidheid.”

LEES OOK: Beschouw je coronavaccinatie als een autogordel, niet als een ondoordringbaar pantser