De Amerikaanse retailketen voor make-up en accessiores Claire’s heeft twee van zijn producten uit de Nederlandse schappen gehaald na de vondst van asbest. De Inspectie Leefomgeving en Transport deed de ontdekking na signalen uit de Verenigde Staten.

Het gaat om de producten compactpoeder en een set contourpoeder met acht kleuren, beide populair onder tienermeisjes. De inspectie doet verder onderzoek.

Uit de eerste resultaten blijkt dat in het compactpoeder 2 tot 5 procent asbest zit en in elke kleur contourpoeder 0,1 procent tot 2 procent. “Dit zijn lage concentraties maar bij gebruik van dit product zijn gezondheidsrisico’s niet uit te sluiten”, aldus de inspectie.

De International Agency for Research on Cancer omschrijft asbesthoudende talkpoeder als “kankerverwekkend voor de mens”.

In talk zit asbest, talk zit in make-up

De stap van het in Nederland verboden asbest naar het onschuldig ogende make-up lijkt een hele grote. Hoe komt het kankerverwekkende materiaal in de poedertjes?

Volgens de Inspectie gaat het om het asbesttype tremoliet. In de jaren zestig en zeventig ontdekten wetenschappers dat asbest van nature voor kan komen in talk. Talkpoeder, gemaakt van talk, is een belangrijk bestanddeel van make-up.

Zowel talk als tremoliet zijn mineralen en zitten in de grond.

In de VS werd zelfs talk gewonnen in mijnen waar asbest was gevonden. Het leidde tot schadevergoedingen van miljoenen dollars voor mensen die leden aan kanker als gevolg van het asbest door het gebruik van make-up.

Gefilterd talkpoeder

Inmiddels zijn fabrikanten verplicht om het talkpoeder te filteren. Dat gezuiverde talkpoeder wordt door het ministerie van VROM gezien als veilig bij gebruik in make-up.

De Inspectie Leefomgeving en Transport startte het onderzoek nadat in de Verenigde Staten asbest in de make-up van Claire's was aangetroffen. Opvallend: eerder dit jaar constateerde de Inspectie nog dat er geen asbest zat in 28 onderzochte producten van Claire's.

Nu vraagt de Inspectie Claire's "producten die dezelfde grondstoffen bevatten als de poeders, uit voorzorg uit de handel te nemen totdat nader onderzoek aangeeft of hier ook asbest in zit".

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl