Chromebooks zijn toch die populaire budgetsystemen voor consumenten en het onderwijs? Niets is minder waar, want de zakelijke markt loopt ondertussen ook behoorlijk warm voor deze veelzijdige machines. Het inrichten van een (thuis)kantoor met Chromebooks biedt namelijk veel meerwaarde.

Een Chromebook is een laptop waarop het besturingssysteem Chrome OS draait. Anders dan bij Windows-systemen en MacBooks staat werken in de cloud op één. Chromebooks geven gebruikers rechtstreeks toegang tot talloze geïntegreerde cloudtoepassingen van Google, waardoor je altijd en overal aan projecten kunt werken.

Bovendien hebben de nieuwste generatie multifunctionele Chromebooks een handzaam ontwerp zonder hierbij aan rekenkracht te verliezen.

Flexibel werken zonder beperkingen

Statische werkplekken zijn anno 2021 verleden tijd. Wie weet werk je regelmatig vanuit huis, terwijl je ook vaak bij klanten en opdrachtgevers over de vloer komt. Kortom, moderne (flex)werkers nemen hun werkmachine nagenoeg altijd mee.

Naast een compact formaat is het belangrijk dat de behuizing wel een stootje kan hebben. De robuuste Chromebook Enterprise Spin 713 geldt hierbij als ultiem voorbeeld. Deze kersverse Chromebook voldoet aan militaire duurzaamheidsnormen en bevat een aanraakscherm van ijzersterk ‘Gorilla Glass’. Ondanks de metalen behuizing bedraagt het gewicht slechts 1,37 kilogram.

Hoewel Chrome OS bekendstaat als lichtgewicht besturingssysteem, is een flinke dosis rekenkracht geen overbodige luxe. Je weet tenslotte nooit voor welke zakelijke IT-uitdagingen je komt te staan. Acer voorzag zijn Chromebook Enterprise Spin 713 van een rappe Intel Core i7-processor van de tiende generatie. In combinatie met een vliegensvlugge wifi 6-verbinding en een accutijd tot tien uur voer je op elke locatie zonder vertragingen werkzaamheden uit.

Tablet en laptop in één

De ene werkdag is de andere niet. Zo maak je tijdens een vergadering bijvoorbeeld aantekeningen of schetsen, waarna je die op een later moment uitwerkt tot een rapport. Verschillende werkzaamheden vereisen een andere werkwijze.

Lees ook op Business Insider

Bij dit simpele voorbeeld komt de veelzijdigheid van een zogeheten convertible om de hoek kijken. Dergelijke Chromebooks hebben een flexibel scharnier, waarbij je het scherm volledig kunt omklappen. Handig voor handgeschreven aantekeningen of schetsen, want het aanraakscherm van bijvoorbeeld de Chromebook Enterprise Spin 713 fungeert moeiteloos als tablet.

Werk je aan een lange lap tekst, dan staat in de laptopmodus het verlichte toetsenbord voor je klaar. Gebruik tot slot de tentmodus voor het geven van een presentatie of kijken naar een video.

Acer

Dé Chromebook voor creatievelingen

Mensen met een creatief beroep zitten vaak in een spagaat. Grafische werkzaamheden vereisen eigenlijk een groot scherm, maar in de praktijk is het natuurlijk omslachtig om een omvangrijke machine naar bijvoorbeeld een fotolocatie of videoshoot mee te sjouwen.

Kies daarom voor de gulden middenweg. Zo heeft de eerder genoemde Chromebook van Acer een kleurrijk scherm van 13,5 inch. Gunstig is dat er hierbij voor een 3:2-beeldverhouding is gekozen, waardoor er vergeleken met 16:9-monitoren meer verticale schermruimte ontstaat.

In combinatie met de opvallend hoge resolutie van 2256 × 1504 pixels kun je op dit scherm met veel precisie een foto, video, animatie of website bewerken. Wie nóg meer werkruimte wenst, sluit via hdmi een externe monitor of televisie aan.

Chrome OS voor bedrijven

Chromebooks bieden van zichzelf al gunstige eigenschappen voor zakelijke gebruikers, zoals een zeer korte opstarttijd, lange accuduur en betrouwbare beveiliging.

Met de introductie van Chrome Enterprise optimaliseert Google zijn besturingssysteem nog verder voor het bedrijfsleven. Hiermee laat je werknemers binnen jouw organisatie veilig en efficiënt in de cloud werken.

Vanwege de geavanceerde beveiliging van Chrome Enterprise Upgrade weten zakelijke gebruikers zeker dat er geen bedrijfsgevoelige informatie op straat terechtkomt. Bij verlies of diefstal is het namelijk mogelijk om ongeautoriseerde toegang tot de Chromebook te blokkeren.

Verder wist de Chromebook na afloop van een sessie desgewenst automatisch gebruikersgegevens. Nuttig voor bedrijven die regelmatig tijdelijke flexkrachten inhuren. Dankzij IT-beheer op afstand en 24/7-ondersteuning door Google biedt Chrome Enterprise Upgrade volop handvatten om een veilig bedrijfsnetwerk met zakelijke Chromebooks te creëren.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Acer.