De handelsoorlog tussen China en de VS raakt nu ook het Trump-kamp zelf. Naar verluidt houdt de Amerikaanse douane een partij vlaggen en petten vast waar importheffingen over betaald moeten worden. Op zichzelf wereldnieuws natuurlijk, maar een saillant detail is dat de vlaggen en petten zijn bedoeld om Donald Trump zelf te promoten.

De Chinese leveranciers klagen steen en been over de Amerikaanse douane in de Chinese krant Global Times. “Normaal duurt het tien dagen voordat onze Amerikaanse klanten hun bestellingen hebben, nu duurt het vijftien dagen of zelfs langer”, zegt Wu Yuepei, manager van Qiwang Textile Product.

Ook de Chinese vlaggenfabrikant Shaoxing Keqiao Jiahao Arts & Crafts Co. meldt vertraagde leveranties vanwege de Amerikaanse douane. Volgens manager Yao Dandan verkocht zijn bedrijf dit jaar al 50.000 Trump-vlaggen en blijft hij orders vanuit Amerika binnenkrijgen.

Het is onduidelijk wat er op de huidige partij vlaggen staat, maar volgens de Global Times zou het om vlaggen gaan met de opdruk “Trump 2020” en “Keep America Great”.

Stijgende kosten

Naar verluidt produceren verschillende Chinese bedrijven uit China’s oostelijke provincie Zhejiang vlaggen voor Trumps verkiezingampagne in 2020. Een functionaris van de Trumpcampagne liet Business Insider echter weten dat alle spullen in de VS worden gemaakt en dat wie anders beweert liegt of het merkenrecht schendt.

Producenten uit de provincies Jiangsu en Hebei, die onlangs honderden petten fabriceerden met het opschrift "Make America Great Again", voorspellen dat hun kosten zullen toenemen als er importheffingen over betaald moeten worden.

Onder Trumps nieuwe importregime voor Chinese goederen worden petten, vlaggen en textiel met 10 procent belast. In totaal wil Trump voor 200 miljard dollar (170 miljard euro) aan Chinese goederen belasten.

LEES OOK: Volgens veiligheidsexperts gedraagt Donald Trump zich steeds meer als een spion