• Op een computersysteem van de Nederlandse krijgsmacht is vorig jaar Chinese spionagesoftware aangetroffen.
  • Deze “geavanceerde” malware zou zijn geplaatst door een Chinese staatsinstelling.
  • De software werd gevonden op een losstaand computernetwerk en leidde daarom “niet tot schade aan het netwerk van Defensie”, aldus de MIVD.
  • Lees ook: ‘Ex-medewerker ASML die bedrijfsgeheimen stal, ging daarna voor Huawei werken’

Het ministerie van Defensie heeft vorig jaar Chinese spionagesoftware (malware) op een computersysteem van de krijgsmacht gevonden. Volgens de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) ging het om “geavanceerde” malware die is geplaatst door een Chinese staatsinstelling.

De malware werd gevonden “op een losstaand computernetwerk binnen de krijgsmacht. Dat netwerk werd gebruikt voor ongerubriceerde Research and Development (R&D). Doordat dit systeem op zichzelf stond, leidde dit niet tot schade aan het netwerk van Defensie”, aldus de MIVD. Het netwerk telde minder dan vijftig gebruikers.

De inlichtingendienst heeft ook een technisch rapport over de werkwijze van de Chinese staatshackers openbaar gemaakt. Dat gebeurt voor het eerst. Op de website van het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) zijn de kenmerken van de spionagesoftware geplaatst.

Het gaat om malware die wordt ingezet bij systemen (FortiGate) van het bedrijf Fortinet. Met dit systeem kunnen computergebruikers veilig en beschermd op afstand werken. Volgens de MIVD maakten de Chinezen gebruik van een “bekende kwetsbaarheid in FortiGate apparaten”.

De MIVD waarschuwt al jaren voor spionage door China. "Ik denk, omdat de diensten hier al jaren voor waarschuwen, moet je eigenlijk ook niet verbaasd zijn als je het dan ook hier ergens aantreft op deze manier", zegt demissionair minister Kajsa Ollongren van Defensie.

China probeert vaker Nederlandse technologie te bemachtigen

In haar jaarverslag van vorig jaar meldde de MIVD dat China kennis en goederen uit de Nederlandse ruimtevaartsector probeerde te bemachtigen. Dat zou geprobeerd zijn via coverbedrijven. Verder zou het land interesse hebben in hoogwaardige technologie en de maritieme industrie.

In 2022 heeft de militaire inlichtingendienst naar eigen zeggen "verschillende Chinese pogingen om Nederlandse (militaire) technologie te bemachtigen ontdekt en voorkomen". De MIVD en ook de AIVD kregen vorig jaar van de Tweede Kamer ruimere bevoegdheden om zo spionage te voorkomen.

LEES OOK: Krapte binnen IT-sector: geen behoefte aan managers, wel aan security-experts