• De Chinese renminbi is in een maand tijd fors in waarde gedaald.
  • Dat maakt importeren uit China in principe goedkoper.
  • Probleem is wel dat hoge containerprijzen het vervoer prijzig kunnen maken, signaleert valuta-expert Joost Derks.

ANALYSE – In veel landen schroeven centrale banken de rente in een hoog tempo op, in een poging om te voorkomen dat de inflatie nog verder oplaait. China is één van de weinige uitzonderingen.

Hoewel het officiële rentetarief van de centrale bank al enige tijd onveranderd is, neemt de overheid allerlei stappen om de leencondities voor banken te versoepelen. Onlangs werd bijvoorbeeld bepaald dat Chinese banken wat minder vreemde valuta aan hoeven te houden als verplichte reserve. Ook is de hypotheekrente neerwaarts bijgesteld. In China hebben ze namelijk heel andere problemen dan de hoge inflatie waar de rest van de wereld mee kampt.

Aanvankelijk is de coronapandemie voor een groot deel aan het land voorbij gegaan. Dat was te danken aan snelle en harde maatregelen van de Chinese overheid om de virusverspreiding tegen te gaan. Hierdoor was de eerste uitbraak in 2020 snel onder controle.

Terwijl veel landen in een diepe recessie terecht kwamen, liet de Chinese economie in 2020 een kleine groei zien. In 2021 kwam het groeitempo vervolgens uit op meer dan 8 procent. Maar inmiddels ziet het ernaar uit dat de rollen zijn omgedraaid.

China worstelt met aanpak van Covid

Door de combinatie van vaccinaties en de natuurlijke afweer die ontstaan is na besmettingen, speelt het coronavirus in grote delen van de wereld geen belangrijke rol meer in het dagelijks leven. Dat is een groot contrast met China, waar vaccins van eigen bodem minder effectief zijn en de immuniteit onder de bevolking relatief laag is.

De Chinese regering kiest er hierbij voor om het beleid van snoeiharde lockdowns te handhaven. In Shanghai gold de afgelopen weken een strenge lockdown. Momenteel ligt het normale leven in ruim dertig steden in China (deels) stil als gevolg van coronamaatregelen.

Hoewel er voor Shanghai versoepelingen zijn aangekondigd, gaat het nog weken duren voordat je bijvoorbeeld met de metro naar andere stadsdelen kunt gaan voor een dagje winkelen.

In de tussentijd is er een kans dat er in Beijing of meer steden een lockdown wordt afgekondigd. In China is ongeveer zes op de tien ouderen gevaccineerd tegen het virus. Een nieuwe coronagolf zou behoorlijk wat slachtoffers kunnen maken. En dat wil president Xi Jinping ten koste van alles voorkomen.

Behalve humanitaire argumenten speelt hierbij ook een politieke reden mee. Komende herfst wordt namelijk het vijfjaarlijkse Congres georganiseerd van de Communistische Partij, waar Xi herkozen wil worden voor een nieuwe termijn als president.

Renminbi onder druk

De lockdowns doen China ondertussen in economisch opzicht veel pijn. Afgelopen werd bijvoorbeeld bekend dat de industriële productie met bijna 3 procent is gedaald in april. De winkelverkopen zijn met 11 gedaald. Voor wat betreft grote aankopen hielden Chinezen al langere tijd de hand op de knip.

De huizenmarkt is intussen sterk afgekoeld, als gevolg van de problemen in de vastgoedsector die door de malaise bij vastgroedreus Evergrande onder een vergrootglas liggen.

De recente verlaging van de hypotheekrente is een poging de woningmarkt weer op gang te brengen. Daarmee vaart het land echter een heel andere rentekoers dan de Verenigde Staten. En dat wordt weerspiegeld in de wisselkoers van de renminbi. Die is binnen een maand met zes procent gedaald in vergelijking met de dollar en met ruim 2 procent tegenover de euro.

De laatste dagen tekent zich een eerste herstel af. Maar voorlopig kan het nog even duren voordat de Chinese economie – en de renminbi – weer gezond zijn.

De verzwakking van de renminbi betekent dat het importeren van Chinese goederen voor bedrijven uit westerse landen goedkoper wordt. Maar daarbij past wel een kanttekening: hoge containerprijzen om goederen van China naar Europa en de VS te krijgen kunnen importeurs parten spelen.

Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld.