Waren drones tot nog toe vooral goed om terroristen uit te schakelen en pakketjes te bezorgen, een Chinees bedrijf heeft nu de stap gezet naar de ‘vliegende auto’.

De Ehang 184, heet-ie, en het is je reinste futurisme gecombineerd met een drone zoals we die al een tijdje kennen. Vier armen met rotors en een middengedeelte voor de vracht. In het geval van de Ehang 184 is dat een mens.

De Chinese ontwikkelaars achter de Ehang presenteerden hun personendrone op de Consumer Electronics Show in Las Vegas. Hoewel de Ehang 184 daar niet de lucht in ging, kunnen we zeggen: de vliegende auto is hier.

En het beste is: je hoeft ‘m niet eens zelf te besturen.

De 184 vliegt met behulp van acht rotors helemaal autonoom. Het is een kwestie van de knop omzetten en je bestemming invoeren via het tabletscherm. Relax and enjoy your flight. De drone communiceert met de luchtverkeersleiding en andere vliegtuigen. Navigatie gaat via een veilige en zo snel mogelijke route. Je hoeft dus geen piloot te zijn om het voertuigje te besturen.

Dit jaar al leverbaar

Wel moet je een diepe buidel hebben, want de Ehang 184 gaat waarschijnlijk 200.000 tot 300.000 dollar kosten. Dat komt neer op maximaal 275.000 euro. Volgens de makers, die spraken op CES, zou het voertuig dit jaar al leverbaar moeten zijn.

Omdat de drone alleen op elektriciteit werkt, is de actieraduis beperkt tot zo’n 75 kilometer, hemelsbreed van Amsterdam naar Apeldoorn. De gemiddelde snelheid zal op ongeveer 100 kilometer per uur liggen. Voor vermaak onderweg – als het bewolkt is, bijvoorbeeld – is de Ehang 184 uitgerust met een 4G-verbinding en een heus leeslampje.

Lees ook op Business Insider

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl