De Chinese pc-maker Lenovo heeft in het vierde kwartaal van 2013 definitief afstand genomen van zijn Amerikaanse concurrent HP.

Lenovo wist in de laatste drie maanden van het jaar 9,0 procent meer pc’s te verschepen naar winkeliers in vergelijking met een jaar eerder, blijkt uit schattingen van marktonderzoeker IDC. De analisten van Gartner houden het op 6,6 procent groei.

HP daarentegen kende een forse krimp van 8,5 procent (Gartner), dan wel 7,2 procent (IDC).

Daarmee lijkt er na zes kwartalen voorlopig een eind te zijn gekomen aan het stuivertje wisselen om wie zich de grootste pc-maker ter wereld mag noemen. Die titel is voor Lenovo, dat in 2004 voor 1,25 miljard dollar de pc-divisie van het Amerikaanse IBM overnam. Sindsdien is het bezig aan een stevige opmars, zoals te zien is in de onderstaande grafiek (klik voor vergroting).

lenovohp

Opvallend is dat Lenovo volgens Gartner in alle regio's wist te groeien, behalve in thuisland China. Dat blijft een moeilijke markt voor het bedrijf.

Ook HP kende tegenslag op het eigen continent. In de VS en Latijns-Amerika vonden minder pc's hun weg naar de winkel dan in het vierde kwartaal van 2012.

Dramatisch jaar voor pc-markt

Voor de gehele pc-markt bracht het vierde kwartaal weinig goeds. De feestdagen gaven de verkopen nauwelijks een duw in de rug, waardoor de markt voor het zevende kwartaal op rij kromp.

pcmarkt

Pc's ondervinden hevige concurrentie van tablets, die een stuk goedkoper zijn. Vooral in opkomende markten verwacht Gartner dat de pc-markt verder zal krimpen. "In die markten is het eerste internetapparaat waarschijnlijk een smartphone en de eerste computer een tablet."

Maar er is een lichtpuntje: Gartner denkt dat de bodem is bereikt, op onder meer de Amerikaanse markt. Daar valt iets voor te zeggen. Dat consumenten minder personal computers kopen, betekent nog niet gelijk het einde van de pc.

Waar ligt de bodem?

Er blijft altijd een behoefte aan pc's, omdat er nu eenmaal taken zijn waarvoor je een krachtige computer nodig hebt, zoals videobewerking, het maken van sheets, presentaties of tekstdocumenten. De vraag is hoever de verkopen precies terug zullen zakken.

In 2013 wisten de fabrikanten zo'n 315 miljoen pc's te verschepen, aldus IDC en Gartner. Dat is 10 procent minder dan het jaar ervoor, de grootste krimp ooit voor de pc-markt.

Dat aantal zal op jaarbasis nog verder afnemen. Gartner voorspelde eerder deze week dat er in 2015 iets minder dan 270 miljoen pc's zullen worden verscheept. Dat zijn er minder dan de 325 miljoen tablets die fabrikanten naar verwachting over twee jaar naar winkels sturen. Om maar niet te spreken over de bijna 2 miljard verzonden smartphones.

Maar 270 miljoen personal computers zijn er nog steeds een hele hoop. De pc is dus nog lang niet dood, hoogstens wordt-ie minder vaak gebruikt.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl