China staat op het punt om alle websites te blokkeren die zich bezighouden met de handel in cryptomunten of ICO’s (initial coin offerings). Dus ook buitenlandse websites en handelsplatforms.

Volgens de in Hongkong gevestigde krant South China Morning Post is het nieuws afkomstig van Financial News. Dat laatste blad is een publicatie die nauw gelieerd is aan de Chinese centrale bank, de People’s Bank of China. En dat maakt de aankondiging zeer geloofwaardig.

Volgens een publicatie van Financial News is de aantstaande maatregel gericht op “het voorkomen van financiële risico’s” en heeft het betrekking op zowel “onshore als offshore platforms die betrokken zijn bij cryptohandel en ICO’s”. Bij dat laatste gaat het om de lancering van nieuwe cryptomunten.

Financial News erkent dat recente Chinese maatregelen, zoals het sluiten van binnenlandse cryptobeurzen, niet voldoende waren om de handel volledig uit te bannen. Na het officiële verbod op binnenlandse handelsfora voor cryptomunten, verhuisden Chinese handelaren hun activiteiten massaal naar internationale cryptobeurzen om daar hun virtuele transacties voort te zetten.

Beijing wil nog harder ingrijpten bij cryptohandel

Financial News spreekt in dit kader van “overzeese platforms waarmee regelgeving ontdoken wordt, risico’s die niet zijn afgenomen, illegale uitgifte, fraude en piramideverkoop”. Een duidelijk verhaal: Beijing is nu echt klaar met de cryptohandel.

Naar aanleiding van Beiings hardere opstelling plaatsen Baidu, China's grootste zoekmachine, en social media platform Weibo geen advertenties meer voor cryptomunten.

Volgens Donald Zhao, een eind vorig jaar vanuit Beijing naar Tokio uitgeweken bitcoinhandelaar, betekent de nieuwe zet van de Chinese overheid dat het nóg moeilijker wordt om het Chinese verbod te omzeilen, zo zegt hij tegen de South China Morning Post. Ook denkt hij dat aanbieders van cryptogerelateerde programma's mogelijk strafrechterlijke vervolging tegemoet kunnen zien.

De strengere regelgeving van de People's Bank of China zal "zeker een zware hypotheek leggen op het crypto-universum," aldus Wayne Cao, eigenaar van een bedrijf dat onlangs 10 miljard stuks van een nieuwe cryptomunt introduceerde. "Het merendeel van de Chinese ICO-projecten wordt door Chinese investeerders gefinancierd. Als je dit blokkeert, sleep je de hele markt voor cryptomunten mee naar beneden."

Tot nu toe werden de uitgifte van eenheden van nieuwe cryptomunten meestal gekoppeld aan de meer gevestigde cryptomunten zoals bitcoin en ethereum. Chinese beleggers konden de nieuwe cryptomunten via ICO's kopen, zolang ze maar over digitale portemonnees beschikten. De handel erin vond het afgelopen jaar vooral plaats op via buitenlandse cryptofora, waar Chinezen zich via VPN-verbindingen toegang verschaften.

Afgelopen september verbood China weliswaar zowel de uitgifte van nieuwe cryptomunten als binnenlandse handelsfora. Meer veel partijen verhuisden in naam gewoon naar Hongkong of Japan, en bleven van daaruit fondsen en investeerders op het vasteland werven. Daarom verbood de People's Bank of China twee weken geleden financiële instellingen om welke cryptogerelateerde activiteit dan ook nog verder te financieren.

"Het is goed nieuws voor Japan en Singapore. De vraag naar handel neemt immers niet af en handelaren moeten toch ergens terecht," aldus Ace Yang, uitvoerend directeur van Cathay Capital, een private equity bedrijf gevestigd in Beijing tegen de South China Morningpost.