De waarschuwing die Chinese monetaire autoriteiten begin deze week gaven, lijkt niet loos. De overheid kondigde een verbod aan op de lancering van nieuwe cryptomunten en strengere regulering.

De Chinese centrale bank heeft bepaald dat zogenoemde ‘initial coin offerings‘ illegaal zijn.

Initial coin offerings bieden de mogelijkheid om een nieuwe cryptomunt te lanceren. Het achterliggende bedrijf geeft dan eenheden van de nieuwe digitale munt uit, in ruil voor toonaangevende cryptomunten zoals bitcoin en ethereum.

Dit jaar is het totale aantal cryptomunten in omloop geëxplodeerd, en er zijn grote twijfels over wildgroei rond de lancering van nieuwe cryptomunten. In totaal zijn er inmiddels meer dan 1.000 cryptomunten in omloop, met een totale marktwaarde van zo’n 150 miljard dollar. Echter, de nummer één – bitcoin – is goed voor een marktwaarde van zo’n 70 miljard dollar.

Vrijdag verschenen er berichten in Chinese media, waaronder de doorgaans redelijk betrouwbare financiële krant Caixin, dat de Chinese overheid ook beurzen wil sluiten waar gehandeld wordt in bitcoin. Daarmee zou de overheid een stap verder gaan, dan het verbieden van nieuwe cryptomunten.

Dit nieuws duwde de koersen van bitcoin en andere cryptomunten vrijdagmiddag omlaag.

Sowieso kende bitcoin een ruige week: de belangrijkste cryptomunt ter wereld piekte afgelopen weekend even boven de 5.000 dollar, om maandag naar aanleiding van de berichten uit China fors omlaag te duiken. Woensdag volgde een herstel tot boven de 4.600 dolar. Vrijdagmiddag noteerde bitcoin iets onder de 4.400 dollar.

(klik voor uitvergroting)

bitocoin

Lees ook Hoezo bitcoin? Vermogensbeheerder met 476 miljard euro onder beheer ziet 4 redenen om in goud te stappen