De strijd tussen de Amerikaanse president Donald Trump en China over de handelsrelaties gaat vooralsnog over wederzijdse vergelding met hogere importtarieven. Maar China overweegt een andere tactiek in deze ‘asymmetrische oorlog’.

China bekijkt een mogelijke afwaardering van de Chinese yuan in zijn handelsconflict met de Verenigde Staten. Dat meldden ingewijden aan persbureau Bloomberg. Een zwakkere yuan zou ingezet kunnen worden als pressiemiddel, omdat de export van China dan steun in de rug krijgt door de lagere prijzen van Chinese goederen in het buitenland.

Volgens de bronnen wordt door hoge Chinese ambtenaren gewerkt aan een studie over een geleidelijke waardedaling van de yuan. Er wordt bekeken hoe de munteenheid ingezet kan worden in de onderhandelingen over handel met de Amerikanen. Daarnaast wordt bestudeerd welke impact een afwaardering van de yuan zou hebben op de export. Het is niet zeker of Peking echt doorzet met het plan, dat moet worden goedgekeurd door de hoogste leiding.

Dollar omlaag sinds aantreden Trump

De Amerikaanse president Donald Trump heeft China geregeld ervan beticht de yuan bewust zwak te houden om zo de eigen export te ondersteunen. Sinds het aantreden van Trump is de yuan circa 9 procent in waarde gestegen tegenover de dollar door de stabielere Chinese economie en de afzwakkende vrees voor een schuldencrisis in China.

Afgelopen week gaven zowel de VS als China aan hogere importheffingen op te leggen aan exportproducten ter waarde van 50 miljard dollar.

China kondigde ook aan tegenmaatregelen te zullen nemen als Trump daad bij woord voegt en voor nog eens 100 miljard dollar aan importheffingen oplegt op Chinese producten die richting de VS komen. ,,China zal niet aarzelen om te reageren", aldus een woordvoerder van het ministerie van Handel. Hij zei verder dat er de afgelopen tijd geen gesprekken zijn gevoerd tussen de partijen. ,,Dat is gelet op de huidige omstandigheden onmogelijk."

Volg hier de koers van de dollar tegen de yuan