De handelsoorlog tussen de VS en China escaleert. China lijkt voorbij een diplomatieke oplossing en neemt stevige maatregelen. Het devalueert de eigen munt en lijkt importen van agrarische producten uit de VS op te schorten.

Aziatische beurzen openden maandag flink in mineur. Nieuwe maatregelen van China zijn olie op het vuur voor de VS.

Trump dreigde vorige week met nieuwe importheffingen op miljarden aan Chinese producten per 1 september. China liet vorige week al weten het er niet bij te laten zitten.

Maandag reageerde president Xi Jinping door de yuan, de Chinese munt, naar het laagste niveau sinds 2008 te brengen. Beijing vraagt staatsbedrijven bovendien de import van Amerikaanse landbouwproducten op te schorten.

Wat nu gebeurt past in een van de slechtst denkbare scenario’s, zegt Michael Every, hoofd research Aziatische financiële markten tegen Bloomberg. Als Trump wakker wordt ziet hij een massale verkoop van aandelen in Azië. Every is beducht voor de volgende stappen van de VS.

Ook Chua Hak Bin is somber. Hij is econoom bij Maybank Kim Eng Research. China laat de diplomatieke oplossingen varen en weigert volgens hem nog langer "de boksbal van Trump te zijn". Volgens de econoom krijgt Trump de dreiging met nieuwe tarieven nu keihard terug en kan de devaluatie ontaarden in een volledige handelsoorlog.

China's stap niet zonder risico

De People's Bank of China (PBOC) zet de wisselkoers nu echt in als wapen, vindt Julian Evans-Pritchard van Capital Economics in Singapore. De devaluatie van de yuan is direct gekoppeld aan de dreiging van de VS. Evans-Pritchard denkt dat China blijkbaar geen hoop meer heeft op een handelsovereenkomst. Door de yuan te verzwakken probeert China de economie te beschermen tegen een ernstige handelsschok.

Maar een devaluatie van de yuan medio 2015 leidde tot een uitstroom van kapitaal uit China. Dat zorgde voor onrust op de wereldwijde financiële markten, zegt Bloomberg. Bovendien kan de goedkopere yuan de Amerikaanse president ertoe brengen extra maatregelen te nemen.

Bij een bijeenkomst in Cincinnati pochte Trump vorige week dat hij plannen had voor 'taxing the hell out of China'. De importtarieven kunnen nog veel hoger worden, was zijn boodschap. Hij gaat door totdat er een handelsdeal is.

Wang Tao, China-econoom bij UBS, denkt dat de grootste schade van de handelsoorlog komt door de toegenomen onzekerheid. Ze denkt dat het leidt tot krimp van bedrijfsactiviteiten en tot minder vertrouwen in de economie. Een zwakkere yuan alleen kan volgens haar weinig doen om de economische klap te compenseren.

Lees ook op finanzen.nl: