China en de VS verlagen de wederzijdse importheffingen gedurende een periode van 90 dagen fors.

De Amerikaanse heffingen van 145 procent op de meeste Chinese importgoederen zullen worden verlaagd naar 30 procent. De Chinese heffingen van 125 procent op Amerikaanse goederen worden teruggebracht tot 10 procent.

Op financiële markten lijken beleggers zich hierdoor minder zorgen te maken over de handelsoorlog van de Amerikaanse president Donald Trump. Dit was maandag onder meer te zien bij de daling van de goudprijs.

Afgelopen weekend spraken delegaties van de VS en China in Genève. Volgens de delegaties is er grote vooruitgang geboekt bij die gesprekken tussen de economische grootmachten.

De Verenigde Staten en China zijn overeengekomen een "overlegstructuur" voor handel op te zetten. Dat zei de Chinese vicepremier He Lifeng zondag, na handelsbesprekingen die hij "openhartig, diepgaand en constructief" noemde. Net als de Amerikaanse delegatie eerder zondag sprak He over "grote vooruitgang".

De Amerikaanse minister van Financiën Scotte Bessent verklaarde dat de twee partijen het erover eens zijn dat de Chinese en Amerikaanse economieën niet ontkoppeld moeten worden en dat er ook geen wederzijds handelsembargo komt. Hij zei ook uit te kijken naar goede gesprekken in de toekomst onder het mechanisme dat is afgesproken en dat de VS graag zien dat China verder opengaat voor Amerikaanse goederen.

De Amerikaanse handelsvertegenwoordiger Jamieson Greer was ook in Genève. Hij sprak van een resultaat dat goed is voor China en de VS en dat er op constructieve en positieve wijze verder gepraat zal worden.

Bessent zei verder dat beide landen een meer gebalanceerde handelsrelatie willen en daar ook toegewijd aan zijn. President Donald Trump heeft vaak geklaagd over het hoge handelsoverschot van China met de VS. Bessent stelde dat er afspraken gemaakt kunnen worden met China over aankopen van goederen.

Goudprijs daalt: beleggers minder nerveus over handelsoorlog

De prijs van een troy ounce goud (31,1 gram) zakte maandag in Singapore met bijna 2 procent tot ongeveer 3.265 dollar. Vorige maand steeg de goudprijs nog naar een recordniveau van meer dan 3.500 dollar door zorgen over de Chinees-Amerikaanse handelsoorlog. In onzekere tijden op de financiële markten wordt goud als een veilige belegging gezien. Sinds begin dit jaar is de prijs al ongeveer 25 procent gestegen.

Nu lijken de spanningen tussen de VS en China dus minder te worden. Kenners denken dat de goudprijs daardoor verder onder druk kan komen te staan en kan zakken tot circa 3.100 dollar.

Verder spelen ook andere internationale geopolitieke zaken die invloed kunnen hebben op de goudprijs. Zo lijkt de wapenstilstand tussen kernmachten India en Pakistan stand te houden en wordt uitgekeken naar de vredesbesprekingen tussen Oekraïne en Rusland deze week. De Oekraïense president Volodymyr Zelensky wil zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin donderdag persoonlijk ontmoeten in Istanbul om te praten.

De olieprijzen gingen juist omhoog door het optimisme over het handelsoverleg. Eerder waren er zorgen dat de handelsoorlog een wereldwijde recessie kon veroorzaken, wat de olievraag zou raken. Een vat Brent-olie noteerde maandag 1,5 procent hoger op bijna 65 dollar.

De AEX-index ging maandag flink omhoog. De Amsterdamse hoofdindex noteerde in de ochtendhandel 2 procent hoger op 923,61 punten. De MidKap klom 1 procent tot 860,84 punten. Frankfurt, Londen en Parijs wonnen tot 1,6 procent, waarbij de Duitse DAX opnieuw een recordniveau bereikte.

De beurs in Hongkong steeg ruim 3 procent. In India en Pakistan gingen de beurzen ook flink omhoog, na de aankondiging van een staakt-het-vuren tussen de twee landen op zaterdag.

De openingsindicatoren voor de Amerikaanse beurzen wezen maandag op een positieve start, met een plus van ongeveer 1,5 procent voor de brede S&P 500-index.

LEES OOK: Verenigde Staten focussen op 20 landen bij eerste handelsgesprekken, aldus persbureau