De Chinese stad Chengdu is het pandacentrum van de wereld. Ook de panda’s die nu te zien zijn in het Ouwehands Dierenpark komen uit Chengdu. Nu droomt China van een enorm pretpark annex reservaat om de langzaam uitstervende dieren beter te beschermen maar ook toegankelijk te maken.

De meeste panda’s in de dierentuinen over de hele wereld zijn opgegroeid in de Chengdu Panda Base, net buiten het centrum van de stad. Deze basis trekt per jaar zo’n 3,5 miljoen bezoekers en de stad wil dit complex nu fors uitbreiden.

De Chinese overheid hield recent een internationale competitie om ideeën op te doen voor de ‘Panda Capital’. Ontwerpbureau Sasaki kwam vorige week als winnaar uit de bus. Hun voorstel omvat drie nieuwe onderdelen: een dorpje aan een meer, een onderzoekscentrum voor wilde dieren en een reusachtig park dat met het openbaar vervoer bereikbaar is.

In totaal beslaat het nieuwe park een oppervlakte van 69 vierkante kilometer. Ter vergelijking: dat is even groot als de stad Leiden en bijna 100 keer zo groot als de Efteling, die 72 hectare telt. Safaripark Beekse Bergen telt een ‘schamele 1,2 vierkante kilometer.

Chengdu is één van de grotere steden in het land, met ruim 14 miljoen inwoners. De stad, gelegen in het westen van China, herbergt ook het grootste gebouw in de wereld gemeten naar vloeroppervlak. De luchthaven staat wereldwijd in de top 30 van drukste knooppunten en verwerkte vorig jaar meer passagiers dan Barcelona.

Gaat dat dan wel samen, zo’n pandareservaat en een miljoenenstad om de hoek? Volgens Sasaki wel. Neem een kijkje:


Chcngdu wil de circa 1.800 wilde panda’s beschermen en behouden

Lees ook op Business Insider

Foto: Sasaki

De reuzenpanda krijgt in het wild meestal twee jongen, maar de moeder laat dan één van de pasgeborenen achter. De onderzoekers in de Chengdu Panda Base proberen daar verandering in te brengen en helpen de moeders om te zorgen voor hun tweelingen of drielingen.

“De reuzenpanda is de belangrijkste ambassadeur voor Chengdu en een icoon voor de stad”, zegt Tao Zhang van Sasaki. “Het dier is een integraal deel van de identiteit, cultuur en economie van de stad.”


Het pandareservaat is ook goed voor andere wilde dieren

Foto: Sasaki

In een reservaat met reuzenpanda’s leven natuurlijk ook andere dieren. De habitat van de panda’s is hetzelfde voor de zeldzame stompneusaap en de bedreigde kleine panda.


Het eerste project, het Longquanshan Panda Village moet een ‘poort naar de stad’ worden

Foto: Sasaki

Het dorp komt in de buurt van Chendu’s nieuwe internationale luchthaven, die in 2030 in gebruik genomen moet worden. Zhang van Sasaki kan echter nog niets zeggen over de oplevering van de projecten van zijn bureau.


De Chengdu Panda Base vormt straks de basis voor het Beihu Panda Park dat drie keer zo groot zal zijn

Foto: Sasaki

Dit complex ligt net buiten het stadscentrum en omvat een botanische tuin, een moeraspark en sportpark.


Dit pandapark kan per jaar 20 miljoen bezoekers trekken – ruim vier keer meer dan De Efteling

Foto: Sasaki

De Dujiangyan Panda Wilderness is de meest afgelegen locatie van dit enorme complex

Foto: Sasaki

In dit wildernisstation zullen onderzoekers zich toeleggen op de training van jonge panda’s die in gevangenschap geboren zijn. Het doel: de beren na verloop van tijd uitzetten in het wild.


Het pandacomplex moet wel goed verbonden blijven met de stad

Foto: Sasaki

Sasaki stelt voor om drie nieuwe metrolijnen aan te leggen en zes nieuwe stations rondom het Beihu Panda Park.


De grootste uitdaging is de balans vinden tussen de stedelijke omgeving en milieubehoud

Foto: Sasaki

Sasaki hoopt een ‘zorgvuldige balans’ te vinden tussen de ervaringen van het publiek en de inspanningen om de panda’s beter te beschermen. “Niet alle gebieden zullen dezelfde ‘interactiegraad’ hebben met de bezoekers”, aldus Zhang.


De kosten staan overigens nog niet vast – die gaat Sasaki nu bespreken met het stadsbestuur

Foto: Sasaki

Het project is een enorme opsteker voor Chengdu, dat in de toekomst een Olympische stad wil worden

Foto: Sasaki

LEES OOK: Bedreigde diersoorten: dit is een lijst van 12 zeldzame dieren die met uitsterven worden bedreigd