Het Japanse bedrijf Line Corp hoopt in juli 113 miljard yen (936 miljoen euro) op te halen met zijn beursgang. De maker van de populairste chatapp van Japan wordt daarmee de tot nu toe grootste technologiedebutant op de beurs van dit jaar.

De aandelen zullen verhandeld worden aan de beurs in Tokio en op Wall Street. Met de richtprijs van de aandelenuitgifte wordt Line op 588 miljard yen gewaardeerd.

Het bedrijf kondigde in 2014 al aan naar de beurs te gaan tegen een waarde van 1 biljoen yen, maar wachtte toen op betere marktomstandigheden. Die bleven uit. Ondertussen zag het dochterbedrijf van de Koreaanse zoekmachine Naver chatrivalen als Whatsapp, Facebook Messenger en WeChat afstand nemen.

Line begon in 2011. Het bedrijf bood als een van de eerste chatapps uitbreidingen zoals plaatjes en spelletjes in de app aan. De omzet van het bedrijf groeide vorig jaar met 40 procent naar ruim 120 miljard yen. Daarvan kwam ongeveer 40 procent uit de verkoop van games, muziek en plaatjes.

Grillige markt

De markt voor chatprogramma's is grillig. Gebruikers kunnen een chatprogramma downloaden op hun smartphone, hun adresbestand importeren, en de app weer laten vallen als ze iets beters vinden. Anders dan Facebook of Twitter hoeven ze niet eerst een sociaal leven op de app op te bouwen. Toen WhatsApp even offline was, golfde iedereen naar Telegram.

Maar toeters en bellen zoals Line biedt, zouden een reden kunnen zijn voor gebruikers om loyaler aan een app te zijn. Vervolgens is de vraag of die toeters en bellen in iedere afzonderlijke markt aanslaan - met andere woorden: wordt een sticker die een Japanner schattig vindt, ook meteen begrepen door een Amerikaan?

Line heeft in ieder geval moeite om de Amerikaanse markt te betreden, geeft het bedrijf zelf toe. Terwijl de Noord-Amerikaanse markt nog open ligt: Amerikanen stappen minder snel af van sms'en dan de rest van de wereld.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl