Wie verdient er één en wie moet er eentje inleveren? In het De La Mar Theater in Amsterdam presenteerde Michelin maandag haar Rode Gids voor 2018.

Er zijn dit jaar geen nieuwe tweesterrenrestaurants bijgekomen, wél een derde driesterrenrestaurant: Inter Scaldes in Kruiningen.

Waar vandaag ongetwijfeld de champagneflessen ontkurkt worden zijn onderstaande restaurants. Zij kregen voor het eerst de fameuze ster van Michelin.


Le Restaurant, Amsterdam

Le Restaurant was vorig jaar zijn ster kwijt omdat het restaurant tijdelijk sloot. Later heropende het op een nieuwe plek en moest het opnieuw vechten voor een Michelinster. Op deze nieuwe locatie kookt Jan de Wit met een jonge brigade voor acht gasten meer dan op z’n oude stek.


The Dutchess, Amsterdam

the-dutchess-2

Grote verrassing is de ster voor chef Jeffrey Graf van The Duchess in het W Hotel. Hij was in eerste instantie niet bij de uitreiking, omdat hij moest werken. Aan het eind van de ceremonie kon hij alsnog de felicitaties in ontvangst nemen.


AIRrepublic, Cadzand

Ook het restaurant van Sergio Herman en zijn chefs Alex Buiten en Nicolas Misera viel in de prijzen. Presentator van de uitreiking Michael Ellis heeft Alex Buiten aan de telefoon: ‘Gefeliciteerd. Neem het applaus in ontvangst. Geniet er van met je team. We zien elkaar snel als het weer beter wordt…’


Fitzgerald, Rotterdam

Eigenaar Danny Gonzalez komt van het inmiddels ter ziele restaurant in het Rotterdamse Wereldmuseum, daarmee wist hij in het verleden ook een ster in de wacht te slepen. Tijdens de uitreiking neemt chef Remco Kuijpers de prijs in ontvangst: "Téveel is nooit goed, behalve als het champagne is. En dat is het vandaag."


Vista restaurant & food bar, Willemstad

Het West-Brabantse restaurant kwam afgelopen jaar ook al nieuw binnen in de Top 100 van Lekker, op plek 95.


The White Room, Amsterdam

2016-04-29 15:01:56 AMSTERDAM - Portret van Jacob Jan Boerma (L) samen met van Chef-kok Arturo Dalhuisen in restaurant The White Room van het Amsterdamse Krasnapolsky. ANP LEX VAN LIESHOUT

Al twee jaar op rij tipt culinair journalist Mac van Dinter The White Room voor een Michelinster. Dit jaar viel het restaurant in het Amsterdamse Krasnapolskyhotel wél in de prijzen. Hier kookt de jonge kok Arturo Dalhuisen kookt onder toezicht van driesterrenchef Jacob-Jan Boerma (De Leest, Vaassen).

Dalhuisen tijdens de uitreiking: "Wat ik nu van binnen voel is ongelofelijk. Ik wil niets liever dan die ster. We zijn elke dag aan het strijden om kwalitatief het hoogst haalbare te bereiken. We gaan bewijzen dat wij die ster waardig zijn."

Jacob Jan Boersma behoudt overigens zijn drie sterren voor zijn restaurant De Leest.