Shou Zi Chew is sinds mei de nieuwe topman van de razend populaire video-app TikTok.

De 39-jarige Singaporees studeerde aan Harvard Business School, liep stage bij Facebook en was financieel directeur bij smartphonemaker Xiaomi.

Dit moet je weten over de man die moederbedrijf Bytedance van TikTok mogelijk naar de beurs gaat brengen.

De razend populaire video-app TikTok kreeg afgelopen mei een nieuwe topman, nadat de van entertainmentconcern Disney afkomstige Kevin Mayer in mei vorig jaar opstapte.

Destijds stond TikTok onder druk van de toenmalige Amerikaanse president Donald Trump om zijn Amerikaanse activiteiten af te splitsen. Maar sinds Joe Biden in het Witte Huis zit, is de politieke druk op TikTok in de VS fors afgenomen.

De nieuwe baas van TikTok is de 39-jarige in Singapore geboren Shou Zi Chew. Mogelijk bereidt hij moederbedrijf Bytedance voor op een beursgang.

Dit is wat we weten over de baas van één van de populairste nieuwe socialemediakanalen in de wereld.


Chew liep stage bij Facebook, toen dat bedrijf nog een startup was

facebook mark zuckerberg
Mark Zuckerberg van Facebook in 2010. Foto: Marcio Jose Sanchez/AP

Chew behaalde een bachelordiploma economie aan het University College London en deed vervolgens een MBA op de Amerikaanse topuniversiteit Harvard in 2010.

Toen hij aan Harvard studeerde, liep hij stage bij een startup "die Facebook heette', schreef Chew op de alumnisite van Harvard. Facebook ging twee jaar later, in 2012, naar de beurs.

Chew ontmoette zijn vrouw Vivian Kao op Harvard toe ze daar allebei studeerden. Volgens deze alumnipagina zijn ze een koppel dat elkaars gedachten moeiteloos kan volgen. Ze hebben twee kinderen samen.


Hij begeleidde als financieel directeur de beursgang van smartphonemaker Xiaomi

Shou Zi Chew and Xiaomi CEO give thumbs up at the listing of Xiaomi at the Hong Kong Exchanges on July 9, 2018
Shou Zi Chew en oprichter en CEO Lei Jun van het Chinese smartphonebedrijf Xiaomi. REUTERS/Bobby Yip

In 2015 werd Chew financieel directeur bij de Chinese smartphonemaker Xiaomi. Hij begeleidde de beursgang van Xiaomi in 2018, één van de grootste beursintroducties in China ooit.

Voordat hij bij Xiaomi ging werken, had Chew twee jaar een baan als zakenbankier bij Goldman Sachs, zo vermeldt zijn LinkedIn profiel.

Chew werkte ook een aantal jaar voor een investeringsmaatschappij van de Russische techmiljardair Yuri Milner. Vanuit die rol was hij betrokken bij een groep vroege investeerders in Bytedance, het moederbedrijf van TikTok, meldden Business Chief en The Independent.


Chew combineert de functies van CEO van TikTok en financieel directeur van moederbedrijf Bytedance

zhang yiming bytedance
Oprichter en CEO Zhang Yiming van ByteDance. Zheng Shuai/VCG via Getty Images

Afgelopen maart ging Chew bij moederbedrijf Bytedance van TikTok aan de slag. Daar kreeg hij de rol van financieel directeur van Bytedance.

In mei werd Chew ook CEO van TikTok. De oprichter van bestuursvoorzitter van Bytedance, Zhang Yiming, roemde de "diepgaande kennis en ervaring in de techindustrie" van Chew en het feit dat hij betrokken was geweest bij de groep van vroege investeerders in Bytedance.

De voorganger van Chew, de van entertainmentconcern Disney afkomstige Kevin Mayer, vertrok in mei vorig jaar bij TikTok. Op dat moment stond Bytedance onder grote druk in de VS om de Amerikaanse activiteiten van TikTok af te splitsen. Dit vanwege bezorgdheid dat data van TikTok-gebruikers gedeeld zouden kunnen worden met de Chinese overheid.

De voormalige Amerikaanse president Donald Trump vaardigde een verordening uit die TikTok moest dwingen om zijn Amerikaanse activiteiten af te stoten, maar dat decreet is nooit uitgevoerd. Afgelopen juni tekende Trumps opvolger, de Democraat Joe Biden, een decreet dat de voorgestelde sancties tegen TikTok ongedaan maakte.


Naar verluidt wil Chew een huis van ruim €50 miljoen euro kopen in Singapore

tiktok ceo singapore bungalow
De straat in Singapore waar Shou Zi Chew mogelijk een huis gaat kopen. Katie Warren/Insider

Chew is zich volgens de krant Business Times uit Singapore aan het oriënteren op de aankoop van een huis in het chique 10e district van de stad. Hij zou daarbij een vervallen huis dat op een stuk grond van 3.500 vierkante meter staat, flink moeten verbouwen.

LEES OOK: Deze 4 Chinese makers van elektrische auto’s leggen Tesla het vuur aan de schenen in China, aldus experts