• CEO Sam Altman van OpenAI heeft grootse plannen voor de toekomst.
  • De AI-topman zou graag zien dat de mensheid een heel groot deel van het universum om ons heen koloniseert en energie uit sterren absorbeert met  een Dysonstructuur.
  • Hij zou zijn plannen veelvuldig verkondigen binnen de muren van OpenAI, beweren ingewijden.
  • Lees ook: Sam Altman wil niet dat zijn zoon opgroeit met een AI als zijn beste vriend

Als je dacht dat alleen Elon Musk nadenkt over een toekomst van de mensheid op Mars, dan zit je er naast. Sterker nog, Musk denkt nog relatief klein als je weet wat voor plannen CEO Sam Altman van OpenAI heeft.

De topman van het AI-bedrijf zou naar verluidt nadenken over een menselijke kolonisering van de ‘light cone’, volgens hem het immense deel van de ruimte waar het licht van de aarde toe kan reiken.

Logischerwijs zou de ontwikkeling van ASI (Artificial Super Intelligence), een kunstmatige intelligentie die op alle vlakken beter presteert dan de mens, dit mogelijk moeten maken, meldt technologieplatorm The Information op basis van ingewijden.

Dit grootste plan komt voor uit het idee dat AI over tien jaar eigenlijk al het kenniswerk van de mensheid kan overnemen en vervullen, verwacht Altman. Het handwerk dat er dan nog gedaan moet worden, vervullen robots die aangestuurd worden door AI.

Energie en rekenkracht zijn hordes

Critici zijn nog niet zo zeker over het tienjarenplan van Altman. De meeste AI-kenners verwachten dat het nog wel wat langer zal duren voordat een ASI, in wat voor vorm dan ook, realiteit kan worden.

Er zijn dan ook enorme hordes die genomen moeten worden op de weg naar een potentiële ASI. Een daarvan is energie, een andere is rekenkracht. Beide worden voor een deel opgelost in de 'StarGate'-samenwerking die OpenAI met het Japanse Softbank en Oracle is aangegaan om voor 500 miljard aan AI-infrastructuur op te bouwen. Maar ook hierover bestaan twijfels over de haalbaarheid van dit enorme plan, aangezien investeringen op dit moment nog amper een vijfde van het totaal aantikken.

Het probleem van energie zou Altman naar verluidt hopen te tackelen met iets wat hij een 'Dyson sphere' noemt. Dit is een bolvormige structuur die rond een ster gebracht wordt en de energie hiervan absorbeert.

Waarschijnlijk baseert Altman zijn theorie op een onderzoek uit de jaren '60 van de Britse natuurkundige Freeman Dyson naar de werking van een dergelijke object, wat oorsprong heeft in science fiction boeken.

De stap van OpenAI om een Public Benefit Corporation (PBC) te worden, een bedrijf dat in het voordeel van de mensheid werkt en daar tegelijk vrijwel grenzeloze omzet op mag draaien, zal Altman ongetwijfeld ten goede komen in zijn gesprekken met potentiële investeerders. Tot nu toe heeft OpenAI namelijk nog een grens op de winst, wat na de overgang naar de PBC (als dat lukt) dus verleden tijd is.

LEES OOK: ChatGPT is te aardig geworden: OpenAI draait model terug dat gebruikers voortdurend naar de mond praat