- CDU-leider Friedrich Merz is dinsdag niet gekozen tot nieuwe bondskanselier van Duitsland.
- Hoewel de partijen CDU/CSU en SPD een meerderheid hebben in de Bondsdag, hebben er kennelijk toch parlementariërs tegen gestemd.
- De Bondsdag heeft nu veertien dagen om alsnog een bondskanselier te kiezen. Dat kan alsnog Merz zijn of een andere kandidaat.
- Lees ook: Geen auto’s meer bouwen, maar tanks: analisten zien opschalen defensie als oplossing voor malaise in Duitse auto-industrie
De Duitse Bondsdag heeft onverwacht niet ingestemd met de benoeming van Friedrich Merz tot bondskanselier. De leden van de coalitiepartijen CDU/CSU en SPD waren al akkoord en de partijen hebben wel een meerderheid in het parlement. Het is niet duidelijk welke parlementsleden tegen de benoeming hebben gestemd.
Merz kreeg bij de stemming 310 stemmen, zes te weinig voor een meerderheid. De coalitiepartijen hebben gezamenlijk 328 van de 630 zetels in handen. Er werden 621 stemmen uitgebracht, waarvan er een ongeldig was. 307 mensen stemden tegen en drie personen onthielden zich van stemming.
De krant Frankfurter Allgemeine noemt de uitslag historisch. “Dit is nog niet eerder gebeurd. Tot nu toe werden bondskanseliers altijd in een eerste stemronde verkozen.” Persbureau DPA spreekt van een “schok” en een “enorme vernedering voor Merz”. Volgens de Süddeutsche Zeitung heeft Merz zich nu met een aantal mensen teruggetrokken en heerst er een “crisisstemming”.
Merz wil dinsdag nog een nieuwe verkiezing
De Bondsdag heeft nu veertien dagen om alsnog een bondskanselier te kiezen met een absolute meerderheid. Dat kan alsnog Merz zijn of een andere kandidaat. Als dat niet lukt, volstaat een simpele meerderheid. Dat wil zeggen dat dan een meerderheid van de aanwezige parlementariërs moet instemmen met Merz’ benoeming. Als dat ook niet lukt, kan president Frank-Walter Steinmeier besluiten om nieuwe verkiezingen uit te schrijven.
Friedrich Merz wil nog deze dinsdag een tweede stemronde in de Bondsdag om alsnog gekozen te worden tot opvolger van Olaf Scholz, melden Duitse media. Na zijn onverwachte nederlaag heeft hij zich kort teruggetrokken, maar volgens partijkringen is hij optimistisch. Enkele coalitieleden zouden uit een opwelling tegen hem hebben gestemd. Merz kreeg 310 stemmen, terwijl hij er 316 nodig had en de coalitie 328 zetels telt.
De Beierse premier Markus Söder waarschuwde voor de gevolgen voor de Duitse democratie na het debakel voor zijn christendemocratische bondgenoot Merz. Söder sprak over een "ernstige situatie voor ons land". Zijn Beierse partij CSU is de kleinste partner in de beoogde regering met de eveneens conservatieve CDU van Merz en de sociaaldemocraten van vertrekkend bondskanselier Scholz.
"We hebben nu meer dan ooit stabiliteit nodig en die hebben we vandaag niet kunnen bereiken", zei Söder. Toch meende hij dat het belangrijk is om "redelijk" te blijven in deze onzekerheid: "Alles kan nog worden opgelost."
Ondanks de onverwachte tegenslag kan Merz uiteindelijk toch bondskanselier worden, in een volgende stemronde of daarna, stellen ook waarnemers.