In de nieuwste peiling voor de Tweede Kamerverkiezingen van bureau Peil.nl van Maurice de Hond valt het CDA iets terug,

De winst van Hugo de Jonge bij de strijd om het lijsttrekkerschap heeft het CDA nog geen voordeel opgeleverd.

D66 lijkt wel beter te scoren sinds duidelijk werd dat Sigrid Kaag de partij gaat leiden voor de verkiezingen van 2021.

Het nieuws rondom de lijsttrekkers van CDA en D66 heeft de afgelopen weken gezorgd voor een veranderend aantal zetels voor beide partijen in de peiling van bureau Peil.nl van Maurice de Hond.

D66 is sinds 14 juni aan een opmars bezig en staat in de peiling inmiddels op veertien zetels, een plus van twee zetels ten opzichte van twee weken geleden en een winst van vier zetels in ruim een maand tijd.

Sigrid Kaag is sinds 23 juni de aangewezen kandidaat voor het lijsttrekkerschap van D66, nadat fractievoorzitter Rob Jetten aangaf zich zelf niet kandidaat te stellen en Kaag te steunen.

Lees ook: 8 dingen die je wilt weten over Sigrid Kaag, de D66-minister die de eerste vrouwelijke premier van Nederland wil worden

Het CDA steeg tussen 14 juni en 5 juli drie zetels, maar deze week, waarin de uitslag van de lijsttrekkersverkiezingen bekend werd, verloor de partij er weer twee. Het CDA heeft in de peiling van De Hond nu 17 virtuele zetels.

Woensdag werd bekend dat Hugo de Jonge de nieuwe politiek leider van het CDA is. De zorgminister en vicepremier won nipt de verkiezing voor een nieuwe lijsttrekker van de partij van concurrent Pieter Omtzigt.

Lees ook: Hugo de Jonge blowde regelmatig als tiener - en 6 andere dingen die je wilt weten over de nieuwe CDA-lijsttrekker

Onder de huidige CDA-kiezers doet De Jonge (85 procent wil wel op het CDA stemmen met hem als lijsttrekker) het volgens De Hond beter dan Omtzigt (79 procent). Maar onder kiezers van andere partijen is Omtzigt met 15 procent volgens de opiniepeiler duidelijk populairder dan De Jonge (10 procent).

De VVD van premiers Mark Rutte gaat met afstand aan kop in de peiling van Peil.nl met 33 potentiële zetels.

De PvdA is ten opzichte van de peiling van 5 juli één zetel gedaald naar vijftien zetels. Forum voor Democratie kreeg er juist weer één bij en staat nu op twaalf zetels.

LEES OOK: Markeert het presidentschap van Trump het verval van Amerika als wereldmacht? De politieke en economische hegemonie van de VS wankelt