De CDA’ers Wopke Hoekstra en Hugo de Jonge keren in het nieuwe kabinet definitief niet terug als ministers van respectievelijk Financiën en Volksgezondheid. Hun oude portefeuilles gaan allebei naar D66, blijkt uit de verdeling die donderdag is bekendgemaakt.

Formateur Mark Rutte, zelf de beoogde premier, ontvangt van maandag 3 tot en met donderdag 6 januari alle kandidaat-bewindspersonen. Hun namen worden op zondag 2 januari bekendgemaakt. De beëdiging van het nieuwe kabinet wordt op maandag 10 januari verwacht.

Ook de portefeuille Justitie en Veiligheid, nu nog in handen van CDA’er Ferd Grapperhaus, gaat in de nieuwe samenstelling aan de christendemocraten voorbij. De VVD levert op dat ministerie de minister en de staatssecretaris van Asiel en Migratie. De minister voor Rechtsbescherming wordt een D66’er.

CDA krijgt Binnenlandse Zaken en Buitenlandse Zaken

Het CDA levert wel de ministers van Binnenlandse Zaken, Buitenlandse Zaken en Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Defensie gaat naar D66.

De VVD levert opnieuw de ministers van Infrastructuur en van Economische Zaken. Onderwijs gaat weer naar D66 en op Landbouw komt opnieuw een minister van de ChristenUnie.

De nieuwe ministerpost voor Klimaat en Energie, ondergebracht bij Economische Zaken, gaat zoals verwacht naar D66. De VVD levert de minister voor Natuur en Stikstof, die onder Landbouw gaat vallen.

De minister voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen wordt iemand van de ChristenUnie.

Kaag waarschijnlijk eerste vrouwelijke minister van Financiën

D66-leider Sigrid Kaag wordt waarschijnlijk de eerste vrouwelijke minister van Financiën, zo meldde zo meldden bronnen tegen onder meer RTL Nieuws.

De post van minister van Financiën wordt gezien als de belangrijkste in het kabinet, na de premier. Politiek gezien scoort de minister van Financiën doorgaans goed in Nederland, als degene die grip moet houden over de overheidsuitgaven.

De functie van staatssecretaris van Financiën is vaak veel zwaarder, gelet op moeilijk te temmen problemen bij de Belastingdienst waar de staatssecretaris over gaat. Het afbreukrisico van deze post, die tijdens het kabinet Rutte III door D66 werd bezet, is relatief groot. In het kabinet Rutte IV wordt de staatssecretaris van Financiën een CDA-er.

LEES OOK: Sparen en beleggen in box 3 vanaf 2025 belast naar werkelijk rendement – Rutte IV laat hypotheekrenteaftrek intact