De overheidsregelingen om bedrijven door de coronacrisis heen te helpen zijn verlengd tot 30 juni 2021. Op dat moment ontwaakt een groot deel van de Nederlandse economie als het goed is uit een vijftien maanden durende gedwongen winterslaap.

De economie trekt, zodra de vaccinatiecampagne op stoom komt, in de tweede helft van dit jaar naar verwachting aan. Kredietverzekeraar Atradius voorspelt in de Economic Outlook van februari voor Nederland in 2021 een groei van 2,7 procent, wereldwijd zelfs van 5 procent. Kansen genoeg voor ondernemers als alles weer in beweging komt, maar op dat moment staan er ook veel bedrijven op het randje van de afgrond.

Faillissement van afnemers en leveranciers

Een van de grootste zorgen van veel ondernemers is dat ze te maken krijgen met faillissementen van afnemers en leveranciers. Dat lijkt gek in het licht van de meest recente cijfers. In 2020 gingen er slechts 2.703 bedrijven kopje onder, meldde het CBS, het laagste aantal in 21 jaar, en ook minder dan economen hadden voorspeld.

Toch is dat lage aantal volgens veel economen allerminst goed nieuws. Veel bedrijven worden nu door de Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) en andere steunpakketten overeind gehouden. Vooral de tijdelijke uitstel van belastingen is hierbij cruciaal. Op het moment dat de belastingen weer betaald moeten worden, is de verwachting dat veel bedrijven alsnog in de financiële problemen raken. De economen van ING voorspelden afgelopen zomer dat 2021 voor 10.000 bedrijven het einde zou kunnen betekenen.

Bedrijven tot nu toe vaak gered

Dreigt er echt een golf van faillissementen? Edwin Kuhlman, hoofd van de afdeling acceptatie van kredietverzekeraar Atradius in Amsterdam, is voorzichtig optimistisch. Kuhlman en zijn collega’s kunnen het weten, want ze houden dagelijks menig bedrijf tegen het licht. Atradius verzekert immers het risico op wanbetaling van afnemers.

“Het valt op dat de liquiditeitspositie van veel bedrijven gezien de omstandigheden nog best meevalt”, zegt Kuhlman. Hij ziet daarvoor een aantal oorzaken. Ten eerste is de overheidssteun heel effectief, maar ook bijvoorbeeld de houding van andere (financiële) stakeholders heeft meegespeeld. “Aandeelhouders hebben extra bijgesprongen en daarnaast hebben we gezien dat banken tijdens de eerste COVID-19-golf bedrijven – in tegenstelling tot bij de financiële crisis – niet meteen het mes op de keel hebben gezet.”

Let op: met wie doe je zaken?

Daarmee wil hij niet zeggen dat het aantal faillissementen niet fors zal stijgen, maar wel dat als we het komende zomer goed aanpakken, de schade kunnen beperken. “De overheid zal ook niet in één keer alle steun intrekken. Het moet geleidelijk, ook het terugbetalen van uitgestelde belasting. Als je alles in één keer stopt, is de ellende namelijk niet te overzien.”

Maar de verantwoordelijkheid ligt niet alleen bij de overheid. Ook de banken en de ondernemers zelf kunnen veel doen om komende zomer een zo goed mogelijke start te maken. Risico’s goed inschatten, begint bij goed kijken met wie je zakendoet. Doe bijvoorbeeld een kredietwaardigheidscheck.

Cashflow in kaart

“Niet alle sectoren zijn even hard geraakt. Je ziet dat een derde van de bedrijven in het geheel geen last en zelfs profijt van de situatie heeft gehad. Onder andere webwinkels, supermarkten, de farmaceutische industrie, bouwmarkten en leveranciers van digitale diensten hebben prima gedraaid.”

“Een derde van de bedrijven kon min of meer gewoon doorwerken, denk aan bedrijven in de bouw en de industrie. En dan heb je ten slotte een deel dat echt hard is geraakt: de reisbranche, de horeca, eigenlijk alles wat met hospitality te maken heeft”, zegt Kuhlman. Op de website van Atradius  vind je per land en per sector de stand van zaken.

Vervolgens is het voor ondernemers belangrijk dat ze goed op hun cashflow letten, stelt Kuhlman. Dit begint bij het identificeren van stabiele en sterke klanten. Maar bijvoorbeeld ook door scherp op te letten wanneer je facturen betaald worden, of het moment dat je zelf je facturen betaalt.

Dat kan betekenen dat je als ondernemer moet nadenken of je jouw debiteurenportefeuille moet verzekeren – banken eisen dit soms ook. Zo’n verzekering kost weliswaar geld, maar levert wel zekerheid op. “Ik zou veel ondernemers aanraden de komende maanden echt op cash te sturen”, zegt Kuhlman. “Dus bedenk ook of je misschien korting aan je afnemers wilt geven als ze wat eerder betalen.”

Duimschroeven aandraaien?

Wat Kuhlman niet aanraadt is zomaar de duimschroeven hard aan te draaien bij je afnemers. Een gebrek aan liquiditeit is namelijk het allergrootste risico de komende maanden en de beruchte cash squeeze kan zorgen voor een domino-effect. Liquiditeitsproblemen verspreiden zich dan vaak razendsnel door de keten.

Een cash squeeze zou zomaar een snel herstel in de weg kunnen staan. Daarom is het ook van belang dat bedrijven meedenken met leveranciers én afnemers. Kuhlman: “Blijf met elkaar praten, overleg en wees eerlijk over hoe je ervoor staat. Ook tegenover ons. Transparantie is wat ons betreft cruciaal. Tegenvallende cijfers zullen we de komende tijd vaak gaan zien, zeker in deze crisis, maar als we geen actueel inzicht kunnen krijgen wordt het voor ons veel moeilijker om de debiteurenportefeuilles te blijven verzekeren.”

Het beschermen van je bedrijf tegen financiële onzekerheden is meer dan ooit belangrijk. Betaalt je klant niet? Met een kredietverzekering krijg je alsnog je geld. Wil jij weten wat kredietverzekering in deze tijd voor jouw bedrijf kan betekenen? Vraag in 5 simpele stappen een vrijblijvend adviesgesprek aan.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Atradius.