Een stappenplan naar succes bestaat niet. Iedere carrière is immers anders. Toch is het inspirerend om te weten hoe anderen het hebben aangepakt. Hoe maak je bijvoorbeeld carrière bij een Big Four-4-kantoor? We vragen het partners van PwC, Aleid Mulder en Edwin van Wijngaarden.

Aleid Mulder en Edwin van Wijngaarden zijn allebei partner bij PwC. Toch zag hun weg daarnaar toe er heel anders uit. Aleids oorspronkelijk plan was controller worden in het bedrijfsleven. “Maar ik dacht na mijn studie bedrijfseconomie: misschien is het wel een goede start van mijn loopbaan om te beginnen bij een Big Four-kantoor”, vertelt ze. “Ik koos voor PwC, omdat ik de cultuur daar het prettigst vond. Ik begon met een stage in San José en werd daarna registeraccountant in Nederland. Ik had destijds nooit verwacht dat ik hier nog steeds zou werken en zelfs partner zou zijn.”

Edwin ging direct na het vwo aan de slag bij PwC, omdat hij destijds tegelijkertijd wilde werken en leren. Na afronding van zijn studie werd hij parttime docent aan de Erasmus Universiteit en de Nyenrode Business Universiteit. “Ik was ambitieus en wilde beter worden in mijn vak, kijken hoe ver ik kon komen, al was ik er niet halsstarrig mee bezig. Wat ik het allerbelangrijkste vond – en dat zeg ik ook tegen jonge medewerkers – is om gewoon zoveel mogelijk te leren.”

Edwin van Wijngaarden van PwC.

Durf uit je comfortzone te gaan

Wat een grote rol heeft gespeeld in zijn ontwikkeling is de overstap naar een andere afdeling, vervolgt Edwin. “Ik voelde dat ik toe was aan iets anders. Ik had jarenlang het vak van accountant uitgeoefend en toen kreeg ik bij de start van de financiële crisis in 2009 de kans om de herstructureringspraktijk nieuw leven in te blazen. Dat betekende: heel veel pionieren, heel erg uit mijn comfortzone. Een nieuw vak, nieuwe collega’s en een nieuw netwerk opbouwen. Spannend, maar een enorme boost voor mijn leercurve, professioneel maar ook persoonlijk.”

Aleid beaamt dat het goed is om af en toe iets nieuws te doen. “Binnen zo’n groot kantoor als PwC kun je jezelf meerdere keren opnieuw uitvinden. Door een nieuwe rol die je krijgt of doordat je met andere type klanten gaat werken. Dus eigenlijk kun je gewoon nieuwe banen krijgen binnen dezelfde organisatie”, zegt ze. “Daardoor blijft het werk afwisselend en interessant en zo blijf je je ook als persoon ontwikkelen.”

Aleid Mulder van PwC. Foto: Marco De Swart


Werk aan je persoonlijke ontwikkeling

Dat persoonlijke ontwikkeling belangrijk is als je hogerop wil komen, daar zijn beiden het over eens. Aleid: “Ontwikkel bijvoorbeeld je leiderschapsskills. Maar denk ook aan zaken als: hoe presenteer je jezelf? Hoe sta je stevig in je schoenen tegenover klanten als het even schuurt? En hoe kun je voor jezelf opkomen als deadlines onrealistisch zijn?”

Edwin vult aan: “Het mooie van PwC is dat we niets liever willen dan dat collega’s succesvol worden. We willen mensen verder helpen met hun carrière en doen dat door continue persoonlijke en professionele ontwikkeling te stimuleren. Hoe beter het met onze mensen gaat, hoe beter het met PwC gaat. Dat zit niet bij iedere organisatie in het DNA.”

Ontwikkeling is geen rechte lijn

Edwin benadrukt dat er meerdere wegen zijn naar het partnerschap – als dat is wat je wil, want het is geen heilig doel. “Focus op het maken van de juiste vlieguren, want bij de klant leer je het meest. Volg je passies, ontwikkel je ondernemerskwaliteiten, leer van je omgeving en wees als het ware een spons die alles opzuigt. Accepteer ook dat je ontwikkeling soms heel snel gaat en soms wat minder. Het is geen rechte lijn.”

De waardevolste tip volgens Aleid: ga met plezier naar je werk. “Dan straal je dat ook uit. Zoek fijne mensen om je heen. Zo houd je het ook beter vol als het allemaal even niet gaat zoals je had gehoopt. De fun opzoeken in je werk is echt heel belangrijk.”

Ben jij nieuwsgierig en gedreven? En houd je van afwisselende projecten? Bij PwC werk je samen met anderen aan duurzame oplossingen voor complexe vraagstukken en heb je alle ruimte om je te ontwikkelen. Ben jij klaar om het verschil te maken? Ontdek het hier.

Dit artikel wordt je aangeboden door PwC.