Door de week brengt Business Insider dagelijks voor de lunch een kort overzicht met het belangrijkste zakelijke nieuws van de dag. Dit is wat je moet weten op 26 mei 2023.

De mondiale markt voor passagiersvliegtuigen wordt gedomineerd door vliegtuigbouwers Boeing en Airbus. Maar China zit niet helemaal stil. De Chinese vliegtuigbouwer Comac heeft zijn eerste C919 vliegtuig geleverd in China, een variant op de Boeing 737.


De Belastingdienst besteedde vorig jaar bijna 940.000 arbeidsuren aan boekenonderzoek. Dat leverde in totaal zo’n 840 miljoen euro op. Dat blijkt uit een rapportage van de fiscus, naar aanleiding van een motie in de Tweede Kamer. Grote organisaties leverden de Belastingdienst bij het boekenonderzoek een opbrengst van gemiddeld 1.204 euro per arbeidsuur op, veel meer dan het mkb.


Het kabinet wil strengere regels invoeren voor de verkoop van producten van buiten de Europese Unie. Overzeese producten van bijvoorbeeld populaire webshops als het Chinese AliExpress kunnen dan alleen in Nederland verkocht worden als het bedrijf in de EU gevestigd is. Met meer dan de helft van de producten die bijvoorbeeld Wish.com, Amazon en AliExpress verkopen, bleek volgens de Consumentenbond iets mis.


De invoering van rekeningrijden in Nederland staat pas voor 2030 op de agenda, maar toch is vakbond CNV nu al bezorgd voor hogere kosten. De vakbond maakte enkele voorbeeldberekeningen voor werknemers met een woon-werkafstand van respectievelijk 39 kilometer en 85 kilometer. Rekeningrijden zou ongeveer 50 euro tot 300 euro per jaar duurder kunnen worden, vergeleken met de huidige motorrijtuigenbelasting.


Dit was het belangrijkste zakelijke nieuws van 26 mei. Abonneer je op de audioversie van Business Insider Today.